Neler yeni

Pentagon'dan savunma sanayisine acil üretim talimatı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
0b188c07ed77b368eb960e18632210754b73ce9b7b768da5097f98e751f0db4a.webp

Pentagon, İran ile yaşanan çatışmalar sonrası azalan mühimmat stoklarını yenilemek için savunma şirketlerine üretim takvimlerini hızlandırmaları çağrısında bulundu. Şirketlere yeni yol haritalarını sunmaları için 21 gün süre verildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), savunma sanayisi şirketlerine gönderdiği gizli bir notla üretim kapasitesinin acilen artırılmasını talep etti. İran ile yaşanan çatışmaların ardından mühimmat stoklarında ciddi bir azalma yaşayan Washington yönetimi, özellikle hava savunma füzeleri ve hassas güdümlü mühimmatların teslimat takvimlerinin hızlandırılmasını istiyor.

Savunma Bakan Yardımcısı Steve Feinberg tarafından savunma sanayisi yöneticilerine iletilen talimatta, mevcut üretim süreçlerinin savaş koşullarının gerisinde kaldığı belirtildi. Şirketlerden daha agresif teslimat programları hazırlamaları istendi ve bu planların sunulması için 21 günlük bir süre tanındı. Feinberg, yıllara yayılan geliştirme süreçlerinin artık kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Savaşın ilk dönemlerinde kullanılan binlerce Tomahawk, Patriot ve THAAD füzesi, ABD'nin küresel envanterinde önemli bir boşluk yarattı. Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) verilerine göre, Patriot füzelerinin stokları kritik seviyelere geriledi. Bu durum, ABD'nin olası diğer bölgesel tehditlere karşı hazırlık kapasitesini de riske atıyor.

Pentagon, üretim kapasitesini artırmak için Lockheed Martin ve Northrop Grumman gibi dev şirketlerle milyarlarca dolarlık çerçeve anlaşmaları imzaladı. Ancak bu anlaşmaların hayata geçmesi, Kongre'nin onaylayacağı finansmana bağlı. Trump yönetimi savunma harcamalarını artırmak isterken, Demokratlar ve Cumhuriyetçi Parti içindeki mali muhafazakârlar bütçe planlarına karşı çıkıyor. Pentagon, mevcut bütçe açığını kapatmak için eğitim ve silah alımı kalemlerinden 4,3 milyar doları operasyonel ihtiyaçlara kaydırmak istese de bu talep henüz onaylanmadı.

Uzmanlar, sadece talimat vermenin kısa vadede mühimmat sorununu çözmeyeceğini, yeni tesislerin kurulması ve nitelikli iş gücünün sağlanmasının uzun bir süreç gerektirdiğini belirtiyor. Beyaz Saray ise savunma şirketlerini Kongre üzerinde baskı oluşturmaları için sürece daha aktif dahil etmeye çalışıyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

ABD’den dikkat çeken hamle! Pentagon’un gizli notu ortaya çıktı… Neden 21 gün süre verildi?

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?