- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 16,761
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Rekabet Kurumu, bitki koruma ve besleme ürünleri pazarında faaliyet gösteren 18 şirket hakkında rekabet ihlali şüphesiyle soruşturma başlattı. İnceleme, şirketlerin stratejik verileri paylaşıp paylaşmadığına odaklanıyor.
Rekabet Kurumu, bitki koruma ve bitki besleme ürünleri sektöründe faaliyet gösteren 18 farklı teşebbüs hakkında kapsamlı bir soruşturma başlattığını duyurdu. Kurum tarafından yapılan açıklamada, söz konusu şirketlerin rekabete hassas bilgileri birbirleriyle paylaşarak Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal edip etmediklerinin araştırılacağı belirtildi.
Soruşturma kapsamında, şirketlerin ürün bazlı fiyatlar, satış miktarları, hedeflenen satış rakamları, uygulanan vade süreleri ve iskonto oranları gibi ticari sır niteliğindeki bilgileri paylaşıp paylaşmadığı mercek altına alınacak. Kurul, bu tür bir bilgi paylaşımının rakipler arasındaki stratejik belirsizliği ortadan kaldırarak koordineli bir piyasa yapısına yol açıp açmadığını değerlendirecek.
Bitki koruma ürünlerinin zararlılara ve hastalıklara karşı bitkileri korumak, bitki besleme ürünlerinin ise verimliliği artırmak amacıyla kullanıldığı hatırlatılan açıklamada, bu pazarlardaki rekabet ortamının korunmasının önemine vurgu yapıldı.
Hakkında soruşturma başlatılan şirketler arasında Adama Turkey, Agrobest Grup, Agrofarm Kimya, AMC-TR, Astranova, BASF Agricultural Solutions Turkey, Ertar Kimya, Ferbis Tarım ve Sunset Kimya ekonomik bütünlüğü, FMC Turkey, Lances Link, Nufarm Turkey, Platin Kimya, Safa Tarım, UPL Ziraat, Sumi Agro Turkey, Syngenta ve Tarkim Bitki Koruma yer alıyor.
Rekabet Kurumu, soruşturma kararının şirketlerin kanunu ihlal ettiği veya yaptırımla karşı karşıya kalacağı anlamına gelmediğini, sürecin henüz inceleme aşamasında olduğunu belirtti. Kurul, elde edilecek bulgular ışığında nihai kararını verecek.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Rekabet Kurulu harekete geçti: Bitki koruma ve besleme sektöründe 18 şirkete soruşturma