- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 30,714
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Türkiye, Mısır, Pakistan ve Suudi Arabistan, Husilerin Riyad'daki havalimanına yönelik saldırısını sert bir dille kınadı. Saldırıda 13 kişi yaşamını yitirirken, bölge ülkeleri Suudi Arabistan'ın güvenliğine tam destek verdiğini açıkladı.
Husiler tarafından Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bulunan Kral Halid Uluslararası Havalimanı'na yönelik gerçekleştirilen saldırılar, uluslararası kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. Söz konusu saldırılar sonucunda 13 sivil hayatını kaybederken, 300'den fazla kişi de yaralandı. Olayın ardından Türkiye, Mısır, Pakistan ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlıkları ortak bir açıklama yayımlayarak saldırıları en güçlü şekilde kınadıklarını duyurdu.
Yapılan ortak açıklamada, sivil altyapıyı ve insan hayatını hedef alan bu eylemlerin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğu belirtildi. R4 grubu olarak adlandırılan ülkeler, saldırıların Suudi Arabistan'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik doğrudan bir tehdit oluşturduğunu vurguladı. Açıklamada, bu tür eylemlerin hiçbir gerekçeyle haklı gösterilemeyeceği ve tehlikeli bir tırmanışa yol açtığı ifade edildi.
Bölge ülkeleri, Suudi Arabistan'ın vatandaşlarını ve topraklarını korumak amacıyla attığı tüm meşru adımlara destek verdiklerini yineledi. Birleşmiş Milletler Şartı çerçevesinde Suudi Arabistan ile dayanışma içinde olduklarını belirten grup, saldırıların tüm sorumluluğunun Husilerde olduğunu kaydetti. Açıklamada, bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden bu saldırıların derhal ve koşulsuz olarak durdurulması çağrısında bulunuldu. Saldırıların sivil tesislerde yarattığı tahribatın yanı sıra, bölgedeki istikrarı bozucu etkileri de endişeyle takip ediliyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Türkiye, Mısır, Pakistan ve Suudi Arabistan Riyad'daki saldırılara tepki gösterdi
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, İsrail Savunma Bakanı Israel Katz'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan açıklamalarına sert yanıt verdi. Çelik, bu söylemlerin İsrail'in siyasi çaresizliğini yansıttığını ifade etti.