Sağlık Bakanı, son 24 yılda İstanbul’da 79 büyük hastane inşa edildiğini ve yerli aşı, cihaz ve yapay zekâ uygulamalarını duyurdu. Yeni hastane projeleri 2027’ye kadar tamamlanacak.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, İstanbul’da basın mensuplarıyla bir araya gelerek sağlık altyapısı ve yerli teknoloji yatırımlarını değerlendirdi.
İstanbul’da son 24 yılda 79 büyük hastane tamamlanmış, bunların 28’i COVID‑19 pandemisi sürecinde yapılmıştır. Şu anda Fatih Sultan Mehmet Hastanesi 1.453 yatak kapasitesiyle inşa aşamasındadır. Sancaktepe’de 4.000 yataklı bir şehir hastanesinin 2027’nin ikinci yarısında hizmete açılması hedefleniyor. Ayrıca Bakırköy Sadi Konuk Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi projelendirme sürecine başlamıştır.
Memişoğlu, yerli aşı üretimi için 8 proje başlatıldığını ve bunların 6’sının sözleşmesinin hazırlandığını belirtti. Türkiye’de 13 yerli aşı geliştiriliyor; Hepatit A’nın dolumu tamamen yerli olarak yapılmaktadır. Ultrason cihazlarının %70’i iki yıl içinde yerli üretime geçecek, kalp‑akciğer pompası ASELSAN iş birliğiyle geliştirildi ve hastalarda kullanılmaya başlandı. Mobil röntgen ve solunum cihazları da yerli üretim aşamasındadır.
Kapsül endoskopi cihazı Türkiye’de geliştirilerek sınırlı sayıda ülke arasında yer alıyor. Kanser, SMA ve immünoterapi gibi moleküler ilaçların yerli üretimi hedefleniyor. TÜSEB, yerli ilaç ve cihaz ihtiyaçlarını belirleyerek üretim planları oluşturdu. Yapay zekâ, risk‑esaslı denetim sistemiyle hastane verilerinde anormallikleri tespit ediyor; mamografi tanılarını yapay zekâ destekli sistemle geliştirme çalışması sürüyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Bakan Memişoğlu: SMA ile ilgili bir çalışma da yapıyoruz
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.