Sakarya Gaz Sahası'nda üretim kapasitesi artırılıyor

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
dcaac8c8c0a44c5f92dd66b2d698a035163d645a22d452f4ba8b25962af1447b.webp

Karadeniz'deki Sakarya Gaz Sahası'nda toplam rezerv 785 milyar metreküpe ulaşırken, üretim kapasitesini artıracak yeni yüzer platformların devreye alınması planlanıyor. Sahadan bugüne kadar 6,7 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirildi.

Türkiye'nin enerji bağımsızlığı hedefleri doğrultusunda Karadeniz'de yürütülen çalışmalar, Sakarya Gaz Sahası'ndaki rezerv miktarını 785 milyar metreküpe taşıdı. 2020 yılında Tuna-1 kuyusunda başlayan keşif süreci, zamanla Amasra-1, Çaycuma-1 ve Göktepe-3 kuyularındaki yeni bulgularla genişledi. Deniz tabanına kurulan üretim tesisleri ve Filyos'a uzanan 170 kilometrelik boru hattı ile karaya ulaştırılan doğal gaz, 2023 yılından bu yana ulusal iletim şebekesine aktarılıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Sakarya Gaz Sahası'nda bugüne kadar 12 kuyudan toplam 6,7 milyar metreküp doğal gaz üretildi. Mayıs 2026 itibarıyla Türkiye'nin toplam doğal gaz üretiminin yüzde 92'si bu sahadan karşılanarak önemli bir arz kaynağı haline geldi. Mevcut durumda günlük 9,5 milyon metreküplük üretimle yaklaşık 4 milyon hanenin ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanıyor.

Projenin gelecek aşamalarında üretim kapasitesinin kademeli olarak artırılması hedefleniyor. Faz-2 kapsamında devreye alınacak olan Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu ile günlük üretimin 20 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyor. 2028 yılında sisteme dahil edilmesi öngörülen ikinci yüzer üretim tesisiyle birlikte ise günlük üretimin 45 milyon metreküpe ulaşması ve toplam kuyu sayısının 54'e çıkarılması hedefleniyor.

Türkiye, dünyanın en büyük dördüncü derin deniz sondaj filosuna sahip olma kapasitesiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Fatih, Abdülhamid Han, Kanuni, Yavuz ve Yıldırım sondaj gemileri Karadeniz'de aktif görev yaparken, Çağrı Bey gemisi Somali'de hidrokarbon arama çalışmalarını yürütüyor. Bakanlık yetkilileri, Karadeniz'deki keşiflerin Türkiye'nin enerji arz güvenliğinde stratejik bir dönüm noktası olduğunu vurguluyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Sakarya Gaz Sahası’nda 785 milyar metreküplük rezerve ulaşıldı

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim

📊 Günlük haberleri en çok hangi platformdan takip ediyorsunuz?

• Sosyal Medya (X / Instagram)

• Haber Siteleri / TV

• Forumlar ve Sözlükler

• YouTube / Podcast

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?