Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, imalat sektöründeki işletmelerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 250 milyar liralık yeni bir destek paketi hazırladı. Başvuruların 1 Eylül'de başlayacağı program kapsamında kredi limitleri artırıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, İstanbul Finans Merkezi'nde düzenlenen İmalat Sanayi Finansman Desteği Tanıtım Programı'nda sanayicilere yönelik yeni destek paketinin detaylarını paylaştı. Bakan Kacır, imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yatırım, üretim ve finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 250 milyar liralık kapsamlı bir finansman paketinin hazırlandığını açıkladı.
Güncellenen destek mimarisiyle birlikte büyük ölçekli işletmeler için kredi üst limiti 50 milyon liradan 150 milyon liraya çıkarıldı. Firmalara, 6 aya kadar ödemesiz dönem ve 36 aya kadar vade imkânı tanınacak. Sabit maliyetli kredilerde yüzde 37 faiz oranı uygulanırken, değişken maliyetli kredilerde TLREF+1 oranı geçerli olacak.
Bakanlık, yılın ikinci yarısında istihdam düzeyini koruyan işletmelerin kredi maliyetlerinin 12 puanlık kısmını üstlenecek. Bu destekle birlikte sabit maliyetli kredilerde yıllık finansman maliyetinin yüzde 25 seviyesine kadar düşmesi hedefleniyor. Ayrıca, AR-GE ve tasarım merkezlerine sahip işletmeler için kredi limitleri, aylık iş gücü maliyetlerinin iki katına kadar uygulanabilecek.
İşletmeler, 1 Eylül tarihinden itibaren söz konusu finansman paketine başvuru yapabilecek. Protokol imzalanan bankalar aracılığıyla yürütülecek değerlendirme süreçlerinin ardından firmalar finansmana erişim sağlayacak. Bakan Kacır, bu adımların Türkiye'nin üretim odaklı ekonomi modelini güçlendireceğini ve sanayicilerin rekabet kabiliyetini artıracağını vurguladı.
Bakanlık ayrıca, 2030 yılına kadar planlı sanayi alanlarını 350 bin hektara çıkarmayı ve imalat sanayi ihracatını 400 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda hazırlanan Sanayi Alanları Master Planı kapsamında, Samsun-Mersin hattında 17 yeni yatırım alanı belirlendiği ifade edildi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Bakan Kacır duyurdu: 250 milyar liralık finansman paketine işletmelerimiz 1 Eylül’den itibaren başvurabilecek