- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 8,573
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Nişasta bazlı şeker ticaretinde kota ihlali ve sahtecilik yaptıkları belirlenen 25 şirkete yönelik 8 ilde operasyon düzenlendi. Soruşturma kapsamında 47 şirket yöneticisi ifadeye çağrıldı.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, gıda sektöründe gerçekleştirilen usulsüzlüklere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Nişasta bazlı şeker üretimi ve ticareti alanında faaliyet gösteren 25 şirketin, Şeker Kanunu ile belirlenen kota ve satış sınırlamalarını ihlal ettiği tespit edildi. İstanbul merkezli olarak yürütülen soruşturma kapsamında, toplam 8 ilde eş zamanlı incelemeler gerçekleştirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı birimlerinin ortaklaşa yürüttüğü denetimlerde, iç piyasaya sürülmesi yasak olan ürünlerin piyasaya arz edildiği belirlendi. Şüpheli firmaların, ürünlerin gerçek içeriklerini gizlemek amacıyla maltodekstrin, glukoz, nişasta ve fruktoz gibi farklı isimler altında yanıltıcı faturalar düzenlediği ortaya çıkarıldı. Faturada yer alan ürünler ile fiilen teslim edilen ürünlerin farklı olduğu saptandı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından koordine edilen operasyonlarda, 26 farklı adreste arama ve evraklara el koyma işlemleri yapıldı. Bu kapsamda, şirket yöneticisi olduğu belirlenen 47 kişi ifadeleri alınmak üzere emniyete çağrıldı. Soruşturma; bozulmuş gıda ticareti, vergi kaçakçılığı, yanıltıcı belge düzenleme ve fiyatları etkileme gibi çeşitli suçlamalar üzerinden çok yönlü olarak devam ediyor.
Bakan Gürlek, halk sağlığını tehdit eden, tüketicileri yanıltan ve kamu gelirlerinde kayba neden olan tüm yasa dışı faaliyetlere karşı kararlı bir duruş sergileneceğini vurguladı. Hukuka aykırı kazanç elde eden kişi ve kurumlar hakkında yasal sürecin titizlikle işletileceği belirtildi.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Şeker kotasını ihlal edenler hakkında soruşturma: 47 kişi ifadeye çağrıldı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.