Serbest Bölgelerde İhracat Rekoru Kırıldı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
a9257340828d7dfb7d67878acd144fd8bb981c70e150c4f4c159d6e4caa293b3.webp

Türkiye'deki 19 serbest bölge, 2026 yılının ilk yedi ayında 7,7 milyar dolarlık ihracatla tarihi bir zirveye ulaştı. Ege ve Bursa bölgeleri büyümede öncü rol oynarken, üretim odaklı ruhsatların payı da arttı.

Ticaret Bakanlığı tarafından paylaşılan güncel verilere göre, Türkiye genelindeki 19 serbest bölge 2026 yılının Ocak ve Temmuz ayları arasındaki dönemde dikkat çekici bir performans sergiledi. Geçen yılın aynı zaman dilimine kıyasla yüzde 6,9 oranında bir yükseliş kaydeden toplam ihracat miktarı, 7,7 milyar dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

İhracat rakamlarında Ege Serbest Bölgesi liderliğini sürdürdü. Bölge, 1,963 milyar dolarlık dış satımla toplam ihracatın yüzde 25,5'ini tek başına üstlendi. Ayrıca yurt içi ve yurt dışı ticaret hacmi 3,73 milyar dolara ulaşan Ege bölgesi, genel ticaret hacminin yüzde 22'sini karşıladı. Bursa Serbest Bölgesi yüzde 32,7'lik bir artışla 1,205 milyar dolara ulaşırken, Adana-Yumurtalık Serbest Bölgesi'nde ihracat 341 milyon dolara yükseldi.

Antalya Serbest Bölgesi ise özellikle Temmuz ayında yüzde 227,2 gibi yüksek bir artış yakaladı. Yılın ilk yedi aylık genel toplamında ise Antalya'nın ihracatı yüzde 40,2 artarak 447 milyon dolar olarak kaydedildi. Batı Anadolu, Trabzon ve Antalya dahil olmak üzere toplam altı bölgede ihracat artış oranı yüzde 10'un üzerinde gerçekleşti.

Sektörel büyüme istihdam rakamlarına da yansıdı. Toplamda 1934 firmanın faaliyet gösterdiği serbest bölgelerde, 87 bin 655 kişi doğrudan istihdam edildi. Bu firmaların 474'ü yabancı menşeli şirketlerden oluşuyor. Ruhsatlandırma süreçlerinde ise üretim odaklı faaliyetlerin payı artarak yüzde 44,6 seviyesine çıktı. Toplam 2 bin 795 ruhsatın 2 bin 97'si yerli, 698'i ise yabancı kullanıcılara tahsis edildi.

Ticaret Bakanlığı, stratejik coğrafi konumun avantajlarını kullanarak bu bölgeleri yüksek katma değerli ve teknoloji odaklı üretim merkezlerine dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?