- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 1,545
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Türkiye'nin tritikale ihtiyacının yarısını karşılayan Sivas'taki TİGEM Ulaş Tarım İşletmesi'nde hasat dönemi başladı. Bu yıl verimde yüzde 50 oranında artış öngörülüyor.
Türkiye'nin tritikale ihtiyacının yüzde 50'sini karşılayan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Ulaş Tarım İşletmesi'nde hasat çalışmaları başladı. 14 bin 796 dekarlık alanda gerçekleştirilen hasat süreci, 5 biçerdöverin eş zamanlı çalışmasıyla yürütülüyor. Yaklaşık 15 gün sürmesi planlanan çalışmaların ardından toplam 6 bin ton ürün elde edilmesi hedefleniyor.
TİGEM Ulaş İşletmesi Bitki Üretim Şefi Kemal Sercan Helvacıoğlu, yağış rejiminin düzenli olması sayesinde bu yılki verimde geçen yıla oranla yüzde 50 ile yüzde 60 arasında bir artış beklediklerini belirtti. Helvacıoğlu, 1944 yılından bu yana faaliyet gösteren işletmenin temel misyonunun çiftçilere sertifikalı tohumluk sağlamak olduğunu vurguladı.
İşletme bünyesinde 4 farklı tritikale çeşidinin üretimi yapılıyor. Hasat edilen ürünler, tohum hazırlama tesislerinde titizlikle eleme ve ilaçlama süreçlerinden geçiriliyor. Sertifikasyon işlemleri tamamlanan yüksek vasıflı tohumlar, yetkili bayiler aracılığıyla ülke genelindeki çiftçilere ulaştırılarak tarımsal üretime katkı sağlanıyor.
Ulaş Tarım İşletmesi, toplam 71 bin 427 dekar arazi varlığına sahip olup, bunun 50 bin 42 dekarlık kısmı işlenebilir kültür arazilerinden oluşuyor. Bölge iklimine uygun olarak nadas sistemli kuru tarım uygulamalarının yapıldığı işletmede, tritikale ve korunga tohumunun yanı sıra hayvancılık faaliyetleri için kaba yem üretimi de gerçekleştiriliyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Yüzde 50'si Sivas'ta üretiliyor, hasadına başlanıldı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.