SK Hynix, bellek çipi üretimini artırmak amacıyla 38 milyar dolarlık dev bir yatırım planı açıkladı. Yeni tesislerin devreye girmesinin 2028 ve 2029 yıllarını bulması bekleniyor.
Yarı iletken sektörünün öncü isimlerinden SK Hynix, üretim kapasitesini genişletmek amacıyla yönetim kurulu tarafından onaylanan 38 milyar dolarlık kapsamlı bir yatırım sürecini başlattı. Bu stratejik hamle ile özellikle DRAM, NAND depolama ve Yüksek Bant Genişlikli Bellek (HBM) alanlarındaki üretim hacminin uzun vadede artırılması hedefleniyor.
Şirketin yatırım planı kapsamında Yongin Yarı İletken Kümesi'ne 600 trilyon won, Cheongju üssüne ise 100 trilyon won kaynak aktarılacak. Ancak bu yatırımların meyvelerini vermesi zaman alacak. Cheongju'daki NAND tesisi için ilk temiz odanın Aralık 2028'de, Yongin'deki DRAM tesisi için ise Haziran 2029'da faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Yapay zeka veri merkezlerinin, özellikle Nvidia hızlandırıcılarının yarattığı yoğun bellek ihtiyacı, küresel piyasalarda fiyat artışlarına ve tedarik sorunlarına yol açmış durumda. Omdia verilerine dayanan analizler, DRAM ve NAND talebinin 2030 yılına kadar yıllık ortalama %19 oranında büyümeye devam edeceğini gösteriyor. Uzmanlar, yeni üretim hatları devreye girene kadar, yani 2028-2029 dönemine kadar, piyasadaki arz-talep dengesizliğinin ve yüksek fiyatların süreceği görüşünde.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Google'ın Gemini 3.5 Pro ve 3.6 Flash modelleri beklentileri karşılamakta zorlanırken, şirket odağını Gemini 4'e çevirdi. Yeni nesil model için iddialı bir ön eğitim süreci başlatıldı.
Meta, bulut bağımlılığını azaltan ve kişisel bilgisayarlarda çalışabilen Muse Glimmer modelini duyurdu. Şirket, açık kaynak stratejisiyle yapay zekanın demokratikleşmesini hedefliyor.