Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Sermaye Piyasası Kurulu, yatırım fonları rehberinde güncellemeler yaparak portföy yönetim şirketleri için yeni sermaye alt sınırlarını duyurdu. Ayrıca borsa dışı pay satışlarına yönelik yeni kısıtlamalar ve onay süreçleri yürürlüğe girdi.
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yatırım fonlarının işleyişine dair rehberde önemli değişikliklere gitti. Kurulun 28 Ağustos 2026 tarihli kararıyla, rehberin tanımlar bölümü başta olmak üzere çok sayıda maddesinde revizyona gidilirken, metne yeni hükümler eklendi.
Kurul, portföy yönetim şirketlerinin faaliyet esaslarını düzenleyen tebliğ çerçevesinde 2027 yılı için geçerli olacak sermaye yeterliliklerini güncelledi. Buna göre, geniş yetkili portföy yönetim şirketlerinin başlangıç ve asgari ödenmiş sermaye tutarları 500 milyon liraya yükseltildi. Faaliyetleri sınırlı olan şirketler için ise bu tutar 250 milyon lira olarak kararlaştırıldı.
SPK, Pay Tebliği kapsamında borsa dışı satışlara yönelik yeni kurallar getirdi. Fiili dolaşımdaki pay oranı yüzde 50'nin üzerinde olan ortaklıklarda, 12 aylık dönemde sermayenin veya oy haklarının yüzde 2'sini aşan satışlar için özel onay süreci başlatıldı. Fiili dolaşım oranı yüzde 50 ve altında olan şirketlerde ise bu sınır yüzde 4 olarak belirlendi.
Belirlenen oranların üzerindeki devir işlemlerinde, pay satış bilgi formu düzenlenmesi ve bu formun SPK onayına sunulması zorunlu kılındı. Kurul onayından geçmeyen işlemlerin borsa dışında özel emirle veya toptan satışlar pazarı üzerinden gerçekleştirilmesi yasaklandı. Bu süreçteki yasal sorumluluk, payı devreden ortak ile işleme aracılık eden yatırım kuruluşlarına yüklendi.
Öte yandan, 29 Ağustos 2026 tarihinden önce gerçekleştirilen borsa dışı satışların, 12 aylık dönem içerisinde yapılabilecek satış oranı hesaplamalarına dahil edilmeyeceği açıklandı.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.