Neler yeni

Sultan Abdülaziz

ADMIN

CEO
Yönetici
Administrator
Moderator
Kategori Mod.
Editör
Üretici
Kişinin Adı
Sultan Abdülaziz
Meslek / Ünvan
32. Osmanlı Padişahı ve 111. İslam Halifesi
Doğum Tarihi
1830
Ölüm Tarihi
1876
Kısa Özet
Osmanlı'da donanma ve modernleşme reformlarına öncülük eden Sultan Abdülaziz; Avrupa seyahatine çıkan ilk padişah olmuş, güçlü zırhlı donanması ve eğitim atılımlarıyla döneme damga vurmuştur.
Sultan Abdülaziz
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Erken Yaşamı ve Tahta Çıkışı

Sultan Abdülaziz, 8 Şubat 1830 tarihinde İstanbul'da II. Mahmud'un oğlu olarak doğdu. Şehzadelik döneminde geleneksel saray eğitiminin yanı sıra Arapça, Farsça, Fransızca, musiki ve hat dersleri aldı. Fiziksel gücü, spora ve özellikle yağlı güreşe olan tutkusuyla tanındı.

Ağabeyi Sultan Abdülmecid'in 1861 yılındaki vefatının ardından 31 yaşında tahta çıktı. Tanzimat reformlarının devam edeceği taahhüdüyle göreve başlayan Abdülaziz, dönemin güçlü bürokratları Âli Paşa ve Fuad Paşa gibi devlet adamlarıyla yakın iş birliği içinde çalışarak imparatorluğun idari ve askeri yapısını modernize etmeye odaklandı.

Saltanat Dönemi, Islahatlar ve Başarıları

Abdülaziz'in 15 yıllık saltanatı, imparatorluğun askeri ve altyapı alanlarında önemli atılımlar yaptığı bir dönem oldu.

• Donanma Reformu: Osmanlı donanmasını çağın en modern teknolojileriyle yenileyerek dönemin İngiltere ve Fransa'dan sonraki dünyanın en büyük üçüncü zırhlı donanması haline getirdi.
  • Avrupa Seyahati (1867): Barışçıl amaçlarla Avrupa'ya resmi seyahat düzenleyen ilk ve tek Osmanlı padişahı oldu; Fransa, İngiltere, Belçika, Prusya ve Avusturya'yı ziyaret ederek uluslararası diplomasiye bizzat yön verdi.
  • Eğitim ve Hukuk Atılımları: Galatasaray Mekteb-i Sultanîsi (1868) ve Dârülfünun (1870) gibi modern eğitim kurumlarının temellerini attı; Mecelle'nin hazırlanmasını destekleyerek modern Osmanlı hukukunun omurgasını kurdu.
  • Ulaşım ve İletişim: Demiryolu hatlarının yaygınlaşmasına (Rumeli Demiryolları) öncülük etti, telgraf ağını genişletti ve Beylerbeyi ile Çırağan gibi anıtsal sarayları inşa ettirdi.
Tahttan İndirilişi ve Tarihteki Mirası

Mali krizler, Balkanlar'daki isyanlar ve içerideki muhalefetin artması üzerine Sultan Abdülaziz, 30 Mayıs 1876 tarihinde bir askeri darbe ile tahttan indirildi.

Feriye Sarayı'nda gözetim altındayken 4 Haziran 1876 tarihinde bilekleri kesilmiş halde bulundu; vefatı resmi kayıtlara intihar olarak geçse de daha sonraki süreçte suikast iddiaları geniş yankı buldu. Askeri alandaki vizyonu, sanata ve besteciliğe olan yeteneği ile modernleşme yolunda attığı adımlarla Osmanlı modernleşme tarihinin en tartışılan ve etkili liderlerinden biri olarak anılmaktadır.

Ekli dosyalar

• images.jpg
    images.jpg
    58.7 KB · Görüntüleme: 0

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?