Suriye ve Rusya arasında askeri üs mutabakatı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
18cdb0c8c6baf3d0817525075c2b80e180aeecab7bf2bb1ae012cb7a547f2d60.webp

Suriye ve Rusya, uzun süren görüşmelerin ardından askeri üslerin statüsünü değiştiren bir anlaşmaya vardı. Rus üsleri eğitim merkezine dönüştürülürken, sivil tesisler Suriye yönetimine devredilecek.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile yürütülen yaklaşık 1,5 yıllık müzakerelerin ardından tarihi bir mutabakata varıldığını duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, ülkede bulunan Rus askeri üslerinin mevcut statüsü sona erdirilerek bu alanlar ortak eğitim merkezlerine dönüştürülecek.

Anlaşma kapsamında, Hmeymim Havaalanı ve Tartus Limanı'ndaki dördüncü ticari rıhtım gibi sivil kullanıma uygun tesislerin yönetimi kademeli olarak Suriye sivil idaresine devredilecek. Söz konusu geçiş sürecinin üç ay içerisinde tamamlanması ve ardından yeni düzenlemelerin resmen yürürlüğe girmesi hedefleniyor.

Uluslararası arenada Avrupa Birliği ve ABD, Suriye'ye yönelik ambargoların kaldırılması ve yardım süreçleri için Rus askeri varlığının sonlandırılmasını şart koşuyordu. Bu mutabakatla birlikte, Suriye'nin sivil tesisler üzerindeki egemenliğini yeniden tesis etmesi ve uluslararası yaptırımların esnetilmesi konusunda önemli bir adım atılmış oldu. Sürecin takvime uygun şekilde ilerlemesi ve üç aylık geçiş döneminin sonunda tüm tesislerin Suriye devlet yönetimine entegre edilmesi bekleniyor.

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Suriye ve Rusya’dan tarihi mutabakat... Üsler eğitim merkezi olacak

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

İngiltere'de Banksy'ye ait üç eserin temizlenmesi ve korunması için kamu bütçesinden önemli bir harcama yapıldı. Toplam maliyetin 150 bin sterlin seviyesine ulaştığı açıklandı.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?