- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 30,669
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Riyad'da yaptığı konuşmada bölgesel istikrar, Yemen'e destek ve Filistin meselesine dair kararlı tutumlarını yineledi. Ayrıca küresel enerji güvenliği ve deniz koridorlarının korunması için yeni bir savunma koalisyonu kurulduğunu duyurdu.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, başkent Riyad'da düzenlenen Şura Konseyi'nin 9. dönem açılış oturumunda önemli açıklamalarda bulundu. Kral Selman bin Abdulaziz Al Suud adına kürsüye çıkan Bin Selman, bölgedeki gerilim ve çatışmalardan uzak durulması gerektiğini belirterek, istikrarın korunması için dost ülkelerle iş birliğinin önemine dikkat çekti.
Konuşmasında Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerine yönelik saldırıların, bölgenin güvenlik mimarisinin bir bütün olduğunu kanıtladığını ifade eden Veliaht Prens, stratejik iş birliği ve ekonomik entegrasyonu güçlendirme hedeflerini yineledi. Bin Selman, bu vizyonun Kral Selman'ın temel politikalarından biri olduğunu vurguladı.
Yemen hükümetine olan desteğin süreceğini belirten Bin Selman, ülkenin egemenliğinin korunması ve Husi milislerin saldırılarına karşı koyulması için kapsamlı yardımların devam edeceğini kaydetti. Filistin meselesine de değinen Prens, İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallerini sert bir dille kınadı. Suudi Arabistan'ın, Filistin halkının bağımsız devlet kurma hakkını destekleme konusundaki tutumunun sarsılmaz olduğunu ifade etti.
Küresel enerji piyasalarında istikrarlı bir tedarikçi rolü üstlendiklerini hatırlatan Bin Selman, enerji güvenliğinin korunmasına büyük önem verdiklerini belirtti. Ayrıca, uluslararası deniz koridorlarının güvenliğini artırmak amacıyla yeni bir girişim başlattıklarını duyuran Veliaht Prens, "Suudi Arabistan Çok Uluslu Deniz Savunma Koalisyonu" ile deniz güvenliğinde yeni bir döneme girildiğini açıkladı. Sudan'daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini belirten Bin Selman, ülkenin toprak bütünlüğünün korunması için diplomatik kanalların işletilmesine öncelik verdiklerini sözlerine ekledi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Suudi Arabistan'dan 'Mekke İttifakı' mesajı: "Bölgenin istikrarı için kurduk"
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.