Taliban yönetiminde beş yıl: Afganistan'da insani kriz derinleşiyor

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
d8d4168dcfcf9cda44fb113436ad64ea5b434df3f2d31e95a715a0bf3da5caf6.webp

Afganistan'da Taliban iktidarının beşinci yılı geride kalırken ülke ağır bir insani kriz ve hak ihlalleriyle karşı karşıya. Uluslararası toplumun tanımadığı yönetim, kadınların eğitim ve çalışma haklarını kısıtlamaya devam ediyor.

Afganistan'da Taliban'ın yönetimi devralmasının üzerinden beş yıl geçti. Bu süre zarfında ülke, uluslararası alanda diplomatik tanınma sorunu yaşarken, derinleşen bir insani krizin pençesinde bulunuyor. Rusya dışında hiçbir devlet tarafından resmen tanınmayan Taliban yönetimi, buna rağmen bölge ülkeleriyle ticaret ve güvenlik eksenli pragmatik ilişkiler kurmaya çalışıyor.

Ülkedeki ekonomik daralma ve dış yardımların kesilmesi, halkın yaşam koşullarını kritik seviyelere taşıdı. Güncel verilere göre yaklaşık 17 milyon Afgan vatandaşı yoksulluk ve gıda güvensizliğiyle mücadele ederken, 3 milyon çocuk ise yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya. Uzmanlar, bu durumun ülkenin geleceği üzerinde kalıcı hasarlar bırakabileceği konusunda uyarıyor.

Taliban'ın kadınlara yönelik uyguladığı yasaklar ise uluslararası toplumun en sert tepkilerine neden oluyor. Kız çocuklarının ortaöğretim ve yükseköğretime erişiminin engellenmesi, sadece eğitim sistemini değil, sağlık sektörünü de tehdit ediyor. Uzmanlar, eğitim alamayan kız çocukları nedeniyle gelecekte kadın doktor sayısının azalacağını ve sağlık krizinin daha da ağırlaşacağını öngörüyor.

İnsan hakları örgütleri ve Afgan kadınlar, Taliban'ın uygulamalarını toplumsal cinsiyet kıyımı olarak tanımlayarak uluslararası hukukun devreye girmesini talep ediyor. Yapılan çağrılarda, dünya genelindeki hükümetlerin Taliban üzerindeki baskıyı artırması ve kadınların temel haklarının yeniden güvence altına alınması gerektiği vurgulanıyor.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Taliban iktidarında 5 yıl: Afganistan ne kadar değişti?

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?