Neler yeni

TENMAK'tan yerli lityum borat üretimiyle cari açığa destek

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
9d7cc801aef6fbca12e850a1f0376f171cb89ef133c14e6b0c552f4c0d0e724c.webp

Türkiye, ithalata bağımlı olduğu lityum borat bileşiklerini yerli imkanlarla üretmek için yeni bir tesis kurdu. Yıllık 5 ton üretim kapasiteli tesisin ekonomiye 5 milyon dolar katkı sağlaması öngörülüyor.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK), stratejik öneme sahip lityum borat bileşiklerinin yerli imkanlarla üretilmesi amacıyla önemli bir adım attı. Özellikle cam ve çimento sektörlerinde yoğun olarak kullanılan bu maddelerin ithalatına olan bağımlılığı azaltmak için kurulan TENMAK BOREN Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi, faaliyetlerine başlamak üzere hazır hale getirildi.

Tesisin kurulum süreçlerinin ardından gerçekleştirilen montaj, devreye alma ve performans testleri başarıyla tamamlandı. Pilot ölçekte lityum tetraborat ve lityum metaborat bileşiklerinin üretildiği tesiste, yıllık toplam 5 tonluk bir üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor. Bu gelişme, Türkiye'nin dışa bağımlılığını düşürürken aynı zamanda cari açığın kapatılmasına yönelik yürütülen çalışmalara da doğrudan destek sunacak.

Ekonomik açıdan büyük bir kazanım olarak değerlendirilen bu yerlileştirme hamlesinin, Türkiye'ye yıllık yaklaşık 5 milyon dolarlık bir katkı sağlaması bekleniyor. Yetkililer, yüksek katma değerli bu ürünlerin yerli kaynaklarla üretilmesinin, ülkeyi uluslararası lityum borat pazarında daha etkin ve güvenilir bir üretici konumuna taşıyacağını belirtiyor. Stratejik madenlerin işlenmesiyle elde edilen bu yerli üretim modeli, sanayinin hammadde ihtiyacını karşılarken dış ticaret dengesine de olumlu yansıyacak.

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararlara göre Türkiye'nin birçok ilinde enerji ve altyapı projeleri için acele kamulaştırma yapılacak. Ayrıca Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın İstanbul'daki işletme ruhsat süresi uzatıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, fiziki altınların finansal sisteme kazandırılmasına yönelik eski tebliği yürürlükten kaldırdı. Söz konusu karar Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya girdi.

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim

📊 Günlük haberleri en çok hangi platformdan takip ediyorsunuz?

• Sosyal Medya (X / Instagram)

• Haber Siteleri / TV

• Forumlar ve Sözlükler

• YouTube / Podcast

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?