- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 835
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen yeni kanun teklifi, terör örgütü mensuplarının silah bırakması ve toplumsal bütünleşme süreçlerini düzenliyor. Düzenleme, belirli suçlar için infaz erteleme ve denetim mekanizmaları içeriyor.
TBMM Adalet Komisyonu, 18 saat süren görüşmelerin ardından Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni kabul etti. Genel Kurul'un teklifi görüşmek üzere saat 11.00'de toplanması bekleniyor.
Düzenleme, PKK/KCK terör örgütünü yönetme, örgüte üye olma, yardım etme ve propaganda yapma gibi suçları kapsıyor. Ancak, örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen kasten öldürme suçları ile 1 Haziran 2005 öncesi işlenen bazı ağır suçlar kapsam dışında tutuluyor. Yasanın uygulanabilmesi için örgütün fiili varlığına son vermesi, silahlarını teslim etmesi ve bu durumun Milli Güvenlik Kurulu kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanması şartı bulunuyor.
Yasa teklifine göre, belirlenen suçlardan hüküm giyenlerin cezalarının infazı, infaz hakiminin kararıyla 5 veya 10 yıl süreyle ertelenebilecek. Soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki dosyalar için de benzer erteleme süreleri öngörülüyor. Bu süreçte örgüt mensuplarının beraberinde getirdiği silah, mühimmat ve her türlü malzeme kayıt altına alınacak.
Teklifin uygulanmasını takip etmek amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında; Adalet, Dışişleri, İçişleri ve Milli Savunma Bakanları ile MİT Başkanı ve MGK Genel Sekreteri'nin yer aldığı bir kurul oluşturulacak. Kanun kapsamında görev alan kamu görevlilerinin, bu görevleri nedeniyle hukuki, idari veya cezai sorumluluğu doğmayacak. Düzenlemeden yararlanmak isteyenlerin, MGK kararının yayımlanmasından itibaren 6 ay içinde Cumhuriyet başsavcılıklarına yazılı başvuruda bulunmaları gerekecek.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
SON DAKİKA... Terörsüz Türkiye yasası teklifi Meclis'te: Gözler Genel Kurul'da
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.