Ticaret Bakanlığı, yeni eğitim dönemi öncesinde kırtasiye ve okul ürünlerinde kapsamlı denetimler başlattı. Güvensiz olduğu belirlenen ürünlerin toplatılacağı ve sorumlulara yaptırım uygulanacağı açıklandı.
Ticaret Bakanlığı, 2026-2027 eğitim ve öğretim yılı öncesinde öğrencilerin sağlığını korumak amacıyla kırtasiye ve okul ürünlerine yönelik denetimlerini ülke genelinde yoğunlaştırdı. 14 Eylül'de başlayacak yeni dönem öncesinde gerçekleştirilen bu çalışmalarla, tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve olası mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
Denetim süreçlerinde okul çantası, kalem, defter, silgi, makas, kalemtıraş, boya ve yapıştırıcı gibi temel kırtasiye malzemeleri mercek altına alınıyor. Ayrıca okul kıyafetleri; yasaklı kimyasallar, kordon ve bağcık gibi çocuklar için risk oluşturabilecek unsurlar bakımından titizlikle inceleniyor. Riskli görülen ürünler, akredite laboratuvarlarda teste tabi tutularak etiket ve bilgilendirme metinleri açısından kontrol ediliyor.
Bakanlık, güvensiz olduğu tespit edilen ürünlerin piyasaya arzının derhal yasaklanacağını ve bu ürünlerin toplatılacağını duyurdu. İlgili imalatçı ve ithalatçı firmalara ise idari yaptırımlar uygulanacak. Güvensiz ürünlere dair bilgiler, tüketicilerin erişimine açık olan Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) üzerinden paylaşılıyor.
Yetkililer, vatandaşları alışveriş yaparken dikkatli olmaları konusunda uyardı. Kırtasiye ürünlerinde imalatçı veya ithalatçının açık adresinin, marka ve model bilgilerinin, ayrıca Türkçe uyarıların bulunması gerektiği vurgulandı. Özellikle oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde CE işaretinin ve yaş uyarılarının kontrol edilmesi büyük önem taşıyor. Çocuk kıyafetlerinde ise okunabilir içerik etiketlerinin yanı sıra fiziksel risk oluşturabilecek kordon ve bağcık gibi detaylara dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.
Okul alışverişlerinin yoğunlaştığı zincir marketler ve perakende işletmelerde fiyat etiketi denetimlerinin de eş zamanlı olarak sürdürüldüğü ifade edildi. Bakanlık, çocukların güvenliğini önceliklendirerek denetim faaliyetlerine kararlılıkla devam edeceğini bildirdi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Ticaret Bakanlığı devrede: Güvensiz ürünlere yaptırım! İşte detaylar...