Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna'ya yapılan yardımların maliyetini Avrupa ülkelerinin karşılaması gerektiğini belirtti. Öte yandan Ukrayna'da insani yardım depolarına yönelik saldırılar devam ediyor.
ABD Başkanı Donald Trump, görevi devralmasının ardından Ukrayna'ya yönelik dış yardımlar konusunda yeni bir politika izleyeceğini duyurdu. Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, eski yönetim döneminde Ukrayna ve NATO'ya sağlanan yüz milyarlarca dolarlık desteğin maliyetini Avrupa ülkelerinden talep edeceğini ifade etti. Avrupa'nın bu ödemeleri yapması gerektiğini savunan Trump, söz konusu kaynakların telafisi için harekete geçeceklerini belirtti.
ABD'nin Ukrayna'ya yönelik askeri desteği, 2014 yılından bu yana yaklaşık 70 milyar dolara yaklaşmış durumda. Kongre verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna'ya aktarılan toplam kaynak miktarı 195 milyar doları buluyor. Trump, bu maliyet yükünün Avrupa tarafından üstlenilmesi gerektiğini vurgularken, ABD ordusunun mühimmat stoklarının tükendiği yönündeki iddiaları da kesin bir dille reddetti. Üretim kapasitesinin rekor seviyelerde olduğunu belirten Trump, mühimmatın öncelikle ABD stokları için ayrıldığını, müttefiklere yönelik satışların ise geçici bir duraklamanın ardından yeniden başlayacağını açıkladı.
Savaşın yarattığı yıkım devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Ukrayna'daki insani yardım operasyonlarının ciddi tehdit altında olduğunu bildirdi. DSÖ, Kiev bölgesindeki ana depolarından birinin gece saatlerinde düzenlenen hava saldırısında hasar gördüğünü açıkladı. Bu olay, son üç ay içerisinde DSÖ tesislerine yönelik gerçekleşen üçüncü saldırı olarak kayıtlara geçti.
DSÖ sözcüsü Christian Lindmeier, insani yardım tesislerinin konumlarının çatışmanın tüm taraflarına bildirilmiş olmasına rağmen saldırıların sürdüğünü belirtti. 2026 yılı içerisinde insani yardım malzemelerinin bulunduğu tesislere yönelik en az 20 saldırı düzenlendiği ve bunların 15'inin doğrudan sağlık malzemesi depolarını hedef aldığı ifade edildi. Dnipro'da iki hafta önce gerçekleşen bir saldırıda ise 225 bin kişiye ulaşması planlanan tıbbi ekipmanların yarısının kaybedildiği açıklandı. DSÖ, saldırıların sorumlularını belirleme yetkisi olmadığını ancak sağlık sistemine yönelik bu saldırıların uluslararası insancıl hukuk kurallarını ihlal ettiğini vurguladı.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Trump: ABD, Ukrayna'ya yaptığı tüm yardımı Avrupa'dan geri isteyecek
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.