Neler yeni

Trump'tan Umman'a Hürmüz Boğazı üzerinden sert uyarı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Katılım
26 May 2026
Mesajlar
7,801
Tepkime puanı
0
Puanları
0
b27ea35148e50264e691a194d0751a09589120b00064fddc550d554609a551c8.webp


ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'ndaki faaliyetlerine engel olunması halinde Umman'a yönelik askeri müdahale tehdidinde bulundu. İran ile yaşanan gerilim ve bölgedeki stratejik süreçlere dair açıklamalarda bulunan Trump, Tahran yönetimiyle gizli kanallar üzerinden iletişim kurduklarını belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, Fox News'e verdiği röportajda Hürmüz Boğazı'ndaki stratejik faaliyetlerine ilişkin dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Trump, Umman'ın ABD'nin bölgedeki operasyonlarına müdahale etmesi durumunda sert bir karşılık vereceklerini belirterek, "Umman önümüze çıkarsa, onları fena halde bombalarız" ifadesini kullandı.

Bölgedeki gerilimin arka planında, 14 Haziran'da Pakistan'ın arabuluculuğunda ABD ve İran arasında imzalanan ancak uygulamada aksaklıklar yaşanan mutabakat yer alıyor. Söz konusu anlaşma, İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması karşılığında Hürmüz Boğazı'nın geçişlere açılmasını öngörüyordu. Ancak ABD'nin varlıkları serbest bırakmaması ve Umman kara sularından alternatif rotalar belirlemesi, İran tarafından mutabakatın ihlali olarak değerlendirildi. Bu durum, 8 Temmuz'da başlayan ve iki hafta süren şiddetli çatışmalara zemin hazırladı.

Trump, İran ile olan ilişkilerde gizli iletişim kanallarının aktif olduğunu vurgularken, Tahran yönetiminin teslim olması gerektiğini savundu. İran'a yönelik uygulanan deniz ablukasının ekonomik baskı oluşturduğunu iddia eden Trump, İran'ın bu konudaki tutumunun bir blöf olduğunu öne sürdü. Ayrıca, İran'ın elindeki silah sistemlerinin orta seviyede olduğunu belirten Trump, eski Başkan Joe Biden döneminde Ukrayna'ya verilen gelişmiş sistemlere atıfta bulundu.

İsrail'deki yaklaşan seçimlere de değinen Trump, seçim sürecinin dışında kalmanın en uygun seçenek olduğunu ancak adaylardan birine destek verebileceğini belirtti. Hamas ile de farklı kanallar üzerinden iletişim kurduklarını ifade eden Trump, örgütün silah bırakacağını iddia ederek İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurması gerektiğini savundu. İran ise yaşanan krizin ardından Hürmüz Boğazı'nda güvenli geçiş yolları oluşturmak amacıyla Umman ile yeni görüşme süreçleri başlattı.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Fox News: Trump, Hürmüz'de ABD'nin faaliyetlerini engellemesi halinde Umman'ı bombalayacaklarını söyledi

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
 

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?
    Üst