Neler yeni

TÜİK 2025 Ekonomik Verilerini Açıkladı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
7703e3166737bdab346a89f272b7f29ff53e2604f7a36d0cb8402891b61b8543.webp

Türkiye İstatistik Kurumu, 2025 yılına ait ekonomik faaliyet sonuçlarını paylaştı. Verilere göre ticaret sektörü ciroda liderliğini korurken, imalat sanayisi üretim değerinde zirveye yerleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılına ilişkin ekonomik faaliyet sonuçlarını yayımladı. Açıklanan geçici verilere göre, Türkiye genelinde aktif girişim sayısı 4 milyon 16 bin 59 seviyesine ulaştı. Ekonomik büyüklüklerin detaylandırıldığı raporda, ticaret sektörünün toplam cirodan aldığı yüzde 46,8'lik pay ile lider konumda olduğu görüldü.

Üretim değeri açısından imalat sanayisi 27 trilyon 886 milyar lira ile en büyük payı alırken, bu sektörü ticaret, inşaat ve ulaştırma alanları takip etti. İstihdam verileri incelendiğinde ise hizmet sektörünün toplam istihdamın yüzde 41,2'sini karşıladığı, sanayi sektörünün ise yüzde 26,1'lik bir paya sahip olduğu belirlendi. Toplam istihdamın 20 milyon 122 bin 817 kişiye ulaştığı kaydedildi.

Ciro dağılımında 250 ve üzeri çalışanı olan büyük ölçekli işletmeler, toplam cironun yüzde 34,3'ünü oluşturarak önemli bir ağırlık sergiledi. İstihdam tarafında ise 1-9 çalışanı olan küçük ölçekli girişimler, toplam istihdamın yüzde 36,4'ünü sağlayarak en büyük payı elde etti.

İmalat sanayisindeki teknolojik eğilimler de raporda dikkat çeken bir diğer başlık oldu. İmalat sektöründeki girişimlerin yüzde 54,4'ünün düşük teknolojili faaliyetlerde yoğunlaştığı tespit edildi. Bu girişimler, imalat sanayisi istihdamının yüzde 47,9'unu ve cirosunun yüzde 35,8'ini karşıladı.

2025 yılı geçici sonuçlarına göre toplam ciro 124 trilyon 816 milyar liraya, toplam üretim değeri ise 71 trilyon 351 milyar liraya yükseldi. Faktör maliyetiyle katma değer ise 22 trilyon 201 milyar lira olarak hesaplandı. TÜİK, 2009-2024 dönemine ait geriye dönük verilerle birlikte 2025 yılına ilişkin kesin sonuçları aralık ayında yayımlayacağını duyurdu.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

TÜİK açıkladı! Türkiye ekonomisinin 2025 fotoğrafı ortaya çıktı

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?