Neler yeni

TÜİK verilerine göre hayvansal üretimde haziran artışı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
d3ed112b0d011b864442114656d782d761f2033e31c5f53455efb8c4479e41e6.webp

Türkiye İstatistik Kurumu, haziran ayına ait kümes hayvancılığı ve süt ürünleri üretim verilerini paylaştı. Tavuk eti ve yumurta üretiminde yıllık bazda önemli artışlar gözlemlendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), haziran ayına ilişkin kümes hayvancılığı ve süt ürünleri üretim istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, hayvansal üretim kalemlerinde genel olarak yukarı yönlü bir seyir izlendi.

Haziran ayında tavuk eti üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,7 oranında artarak 232 bin 238 tona ulaştı. Aynı dönemde kesilen tavuk sayısı ise yüzde 14,4 yükselişle 123 milyon 325 bin adet olarak kaydedildi. Tavuk yumurtası üretimi ise yıllık bazda yüzde 21 artış göstererek 1 milyar 838 milyon 966 bin seviyesine yükseldi. Yılın ilk altı ayını kapsayan ocak-haziran döneminde ise tavuk yumurtası üretimi yüzde 18,6 oranında artış gösterdi.

Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü miktarı, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,5 artış gösterdi. Ancak aylık bazda bakıldığında, mayıs ayına göre yüzde 2,7 oranında bir düşüşle 995 bin 463 tona gerilediği görüldü.

Süt ürünleri kategorisinde ise yıllık bazda dikkat çekici artışlar yaşandı. Haziran ayında yoğurt üretimi yüzde 14,1, içme sütü üretimi yüzde 11,7, ayran ve kefir üretimi yüzde 11,4, inek peyniri üretimi ise yüzde 8,5 oranında artış gösterdi. Tereyağı ve sadeyağ üretimi de aynı dönemde yüzde 11,8 oranında yükseldi. Yılın ilk yarısında ise süt ürünleri üretiminde genel olarak pozitif bir ivme korunurken, tereyağı ve sadeyağ üretiminde yüzde 2,5 oranında bir azalma kaydedildi.

TÜİK verileri, hayvansal gıda sektöründeki üretimin yılın ilk yarısında büyük oranda artış eğilimini sürdürdüğünü ortaya koyuyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Yumurta, tavuk eti ve süt üretimi Haziran'da arttı

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?