SON DAKİKA | Türkiye Ay Aracını 2027 Yılının İlk Aylarında Uzaya Fırlatacak
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamındaki en iddialı hedeflerinden biri olan Ay Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kacır, Ay'a yönelik planlanan yolculuğun takviminin netleştiğini belirterek, Türkiye'nin kendi geliştirdiği Ay aracını 2027 yılının ilk aylarında uzaya göndereceğini duyurdu. Bu gelişme, Türkiye'nin uzaydaki bağımsızlık ve keşif hedeflerine ulaşma yolunda somut ve kritik bir adım olarak değerlendirilmektedir.
Bakan Mehmet Fatih Kacır'ın açıklamalarına göre, uzaya fırlatılacak olan Ay aracı, tamamen yerli ve milli imkanlarla tasarlanmış ve üretilmiş, kendi hibrit itki roket sistemine sahip olacak. Bu özellik, Türkiye'nin uzay teknolojileri alanındaki Ar-Ge ve üretim yeteneklerinin geldiği seviyeyi ortaya koymaktadır. Ay'a yapılacak bu yolculuk, sadece bilimsel veri toplama amacını taşımamakla birlikte, derin uzay teknolojileri konusunda Türkiye'nin bilgi birikimini artırması, mühendislik kabiliyetlerini geliştirmesi ve uluslararası uzay arenasındaki konumunu güçlendirmesi açısından stratejik bir önem arz etmektedir.
Ay Projesi'nin başarıyla hayata geçirilmesiyle Türkiye, Ay yüzeyine ulaşan sayılı ülkeler arasına girmeyi hedeflemektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen bu proje, ülkenin yüksek teknoloji geliştirme ve katma değerli üretim hedeflerine de önemli katkılar sağlayacaktır. Ulusal ve uluslararası iş birliklerine açık olan bu stratejik uzay misyonu, Türkiye'nin genç mühendis ve bilim insanlarına ilham kaynağı olmasının yanı sıra, uzay ekonomisi alanındaki potansiyelini de harekete geçirecektir.