Neler yeni

Türkiye buğday üretiminde rekor bekliyor: Küresel pazarda güçlü konum

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
9fb0d76226a215cddb309f6827dc32743cb21e75cc5b35668d3cbde2b903f457.webp

Türkiye, bu yıl 24,5 milyon tonluk buğday rekoltesi hedefiyle iç piyasadaki arz güvenliğini korumayı amaçlıyor. Küresel tahıl ticaretindeki risklere rağmen Türkiye, un ihracatındaki liderliğini sürdürüyor.

Türkiye, tarımsal üretimde yakaladığı verimli dönemle birlikte buğday rekoltesinde rekor seviyelere ulaşmayı hedefliyor. Yağış oranlarının geçen yıla göre yüzde 76 artış göstermesi, üretim kapasitesini olumlu yönde etkileyerek rekolte beklentisini 24,5 milyon tona taşıdı. Bu güçlü üretim yapısı, Türkiye'nin iç piyasadaki arz güvenliğini kısa ve orta vadede garanti altına alıyor.

Dünya un ihracatında 11 yıldır liderliğini koruyan Türkiye, yıllık 32 milyon tonluk üretim kapasitesiyle küresel un ticaretinin yüzde 23'ünü tek başına karşılıyor. Eren Günhan Ulusoy, Avrupa'daki kuraklık ve Karadeniz bölgesindeki lojistik aksaklıkların Türkiye'yi bölgesel pazarlarda daha avantajlı bir konuma getirdiğini belirtti. Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmaların liman altyapılarını hedef alması, küresel tahıl tedarikinde yeni riskleri beraberinde getiriyor.

Sektörün önemli temsilcilerini bir araya getirecek olan 5. IAOM Eurasia Konferansı ve Sergisi, bu yıl ilk kez Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleştirilecek. 28-29 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan etkinlikte, 1000'in üzerinde sektör temsilcisi küresel tahıl piyasasındaki değişimleri ve yeni ticaret rotalarını değerlendirecek. Özbekistan'ın değirmencilik sektöründeki stratejik konumu, konferansın önemini daha da artırıyor.

Ulusoy, küresel piyasalardaki fiyat dalgalanmalarına rağmen Türkiye'nin güçlü stok yapısı ve üretim kapasitesi sayesinde Avrupa'daki arz açığını kapatabilecek kapasiteye sahip olduğunu vurguladı. Karadeniz'deki askeri gerilimin yarattığı belirsizlik ortamında, Türkiye'nin lojistik gücü ve işlenmiş hububat ürünlerindeki uzmanlığı, ülkeyi küresel gıda tedarik zincirinde kilit bir aktör haline getiriyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Türkiye'de buğday üretiminde rekor beklentisi! Rekolte 24,5 milyon tona çıkabilir

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?