- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 2,125
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Türkiye ilaç sektöründe AR-GE harcamaları son beş yılda 8,3 kat artış göstererek 5,6 milyar liraya ulaştı. Yerli üretimin pazar payı, hem satış değeri hem de kutu adedi bakımından ithal ürünleri geride bıraktı.
Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan İlaç Sektör İncelemesi Ön Raporu, Türkiye'deki ilaç sanayisinin teknolojik dönüşümünü ve yatırım eğilimlerini ortaya koyuyor. Sektör, yüksek sermaye gereksinimi ve ileri teknoloji kullanımıyla dikkat çekerken, AR-GE faaliyetleri belirgin bir ivme kazandı. 2020 yılında 676,2 milyon lira olan araştırma ve geliştirme harcamaları, 2024 yılına gelindiğinde yüzde 723'lük bir artışla 5,6 milyar liraya tırmandı. Bu durum, beş yıllık periyotta yatırımların yaklaşık 8,3 katına çıktığını gösteriyor.
Sektörün ekonomik hacmi de benzer bir büyüme grafiği çiziyor. 2020 senesinde 56 milyar lira seviyesinde olan toplam pazar büyüklüğü, 2025 yılı itibarıyla 479 milyar liraya yükseldi. Üretim verileri incelendiğinde, yerli ilaçların hakimiyeti göze çarpıyor. 2025 yılı verilerine göre, toplam satış değerinin yüzde 59,6'sını yerli üretim ilaçlar oluştururken, ithal ilaçların payı yüzde 40,4'te kaldı. Kutu sayısı baz alındığında ise yerli üretimin başarısı daha belirgin hale gelerek yüzde 90'lık bir paya ulaştı.
Dünya genelindeki ilaç satışlarında ilk 50 sırada yer alan dev şirketlerin Türkiye pazarındaki etkisi yüzde 49 olarak kaydedildi. Küresel ölçekte ise AR-GE harcamaları artmaya devam ediyor ve 2025'te 201,3 milyar dolara ulaştı. Bu harcamalarda 130,1 milyar dolarla ABD liderliğini sürdürüyor.
Türkiye, 12. Kalkınma Planı doğrultusunda ilaçta dışa bağımlılığı minimize etmeyi ve yenilikçi ilaç geliştirme kapasitesini artırmayı amaçlıyor. Firmalar artık sadece tedavi edici değil, yaşam kalitesini yükselten ürünlere de odaklanarak ürün çeşitliliğini genişletiyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Türkiye ilaç sektöründe AR-GE atağı: Harcamalar 8,3 kat arttı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.