Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Türkiye, cam ve çimento sanayisinde kullanılan lityum borat bileşiklerini yerli imkanlarla üretmek için yeni bir tesis kurdu. Yıllık 5 ton üretim kapasitesine sahip tesisin ekonomiye 5 milyon dolar katkı sağlaması bekleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Türkiye'nin cari açığını azaltmaya yönelik stratejik adımlarına bir yenisini daha ekledi. Özellikle cam ve çimento sektörlerinde yoğun ihtiyaç duyulan lityum borat bileşiklerinin yerli imkanlarla üretilmesi amacıyla Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) bünyesinde önemli bir tesis hayata geçirildi.
TENMAK BOREN Lityum Borat Tuzları Üretim Tesisi, montaj ve performans testlerini başarıyla tamamlayarak üretime hazır hale geldi. Pilot ölçekte gerçekleştirilen çalışmalarda lityum tetraborat ve lityum metaborat bileşikleri başarıyla elde edildi. Yıllık 5 tonluk üretim kapasitesine sahip olan tesis, Türkiye'nin bu alandaki ithalat bağımlılığını önemli ölçüde düşürmeyi hedefliyor.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu girişimin sadece ithalatı azaltmakla kalmayıp, Türkiye'yi uluslararası lityum borat pazarında daha etkin ve güvenilir bir üretici konumuna taşıyacağı vurgulandı. Yüksek katma değerli bu stratejik ürünlerin yerli kaynaklarla üretilmesi sayesinde ekonomiye yıllık yaklaşık 5 milyon dolarlık bir katkı sağlanması öngörülüyor. Türkiye, bu tesisle birlikte maden teknolojilerindeki yerlileştirme hedeflerine bir adım daha yaklaşmış oldu.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Türkiye, lityum borat bileşiklerini yerli imkanlarla üretmeye başladı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Siber saldırganlar, Cloudflare altyapısını kullanarak kullanıcıların Microsoft hesap bilgilerini ele geçiren karmaşık bir kimlik avı yöntemi geliştiriyor. Uzmanlar, sahte CAPTCHA sayfalarına ve tarayıcı içinde tarayıcı tekniğine karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.