Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
YÖK Başkanı Erol Özvar, Türkiye ile Arap ülkeleri arasındaki üniversiteleri kapsayan kurumsal eşleşmeler ve stratejik ortaklıklar için yeni bir dönemin başladığını duyurdu. İki yılda bir düzenlenecek forumlarla akademik hareketliliğin ve ortak bilimsel projelerin artırılması hedefleniyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Arap Devletleri Ligi Yükseköğretim İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye ile Arap dünyası arasındaki akademik ilişkileri daha kurumsal ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturma hedeflerini açıkladı. Özvar, iki bölge arasındaki köklü kültürel bağların, yükseköğretim alanında somut iş birlikleriyle güçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Toplantıda, öğrenci ve akademisyen hareketliliğinin artırılmasının yanı sıra ortak lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının geliştirilmesi kararlaştırıldı. Özellikle yapay zeka, sağlık bilimleri, mühendislik, yenilenebilir enerji, gıda güvenliği ve iklim değişikliği gibi stratejik öneme sahip alanlarda ortak araştırma merkezleri kurulması planlanıyor. Özvar, bu çalışmaların sadece laboratuvar ortamında kalmayıp, teknoloji transferi ve üniversite-sanayi iş birliğiyle toplumsal faydaya dönüşmesinin temel hedefleri olduğunu belirtti.
İş birliğini kalıcı kılmak amacıyla iki yılda bir Türkiye ve Arap ülkelerinde dönüşümlü olarak düzenlenecek Türkiye-Arap Yükseköğretim Forumu hayata geçirilecek. Ayrıca, her iki taraftan üçer temsilcinin yer alacağı bir çalışma grubu, somut eylem planlarını hazırlayarak sürecin izlenebilirliğini sağlayacak. Özvar, bu mekanizmaların yükseköğretim yöneticilerini ve politika yapıcıları stratejik bir eş güdüm platformunda buluşturacağını ifade etti.
Akademik iş birliğinin insani boyutuna da değinen YÖK Başkanı, çatışmalardan ve doğal afetlerden etkilenen bölgelerdeki yükseköğretim kurumlarına destek verilmesinin ortak bir vicdani sorumluluk olduğunu belirtti. Özellikle Filistin gibi kriz bölgelerinde akademik kapasitenin korunması ve gençlerin eğitim hakkının güvence altına alınması için Türkiye'nin burs programları ve iş birliği imkanlarıyla katkı sağlamaya devam edeceği vurgulandı. Özvar, bu girişimlerin Türkiye'deki üniversiteler ile Arap dünyasındaki önde gelen kurumlar arasında güçlü bir bağ kuracağını sözlerine ekledi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
YÖK Başkanı Erol Özvar: Hedefimiz Türkiye'deki üniversiteler ile Arap üniversiteleri arasında kurumsal eşleşmeler oluşturmak
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.