Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Geçen yıl kuraklıktan olumsuz etkilenen arpa üretiminin, elverişli iklim koşulları sayesinde bu yıl yüzde 50 artması öngörülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi ise alım fiyatlarını güncelledi.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan analiz raporuna göre, Türkiye'nin stratejik tarım ürünlerinden biri olan arpada bu yıl ciddi bir üretim artışı bekleniyor. Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üretimde yüzde 25,9 oranında bir düşüş yaşanmış ve toplam üretim 6 milyon tonda kalmıştı. Ancak 2026 üretim sezonunda gözlemlenen elverişli iklim koşulları ve mevsim normallerinin üzerindeki yağışlar, verimlilik beklentilerini yükseltti.
Bakanlık verilerine göre, bu yıl arpa üretiminin geçen yıla kıyasla yüzde 50 oranında artarak 9 milyon tona ulaşacağı tahmin ediliyor. Sahadan gelen gözlemler, bitkilerin sağlıklı bir gelişim süreci geçirdiğini ve aşırı sıcaklık gibi olumsuz hava olaylarının yaşanmadığını ortaya koyuyor. Arpa ekim alanlarında Konya 3,1 milyon dekar ile liderliğini korurken, Ankara 2,5 milyon dekar ile ikinci sırada yer alıyor.
Arpa, özellikle hayvansal üretimde yem kaynağı olarak kritik bir role sahip. Türkiye'de arpa tüketiminin yaklaşık yüzde 85,9'unun yemlik olarak kullanıldığı göz önüne alındığında, üretimin artması hayvancılık işletmelerindeki maliyetlerin düşürülmesi açısından da büyük önem taşıyor. Bakanlık, planlı üretim ve su kısıtı desteği gibi çeşitli teşviklerle üreticileri desteklemeye devam ediyor.
Öte yandan, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) 2026 yılı arpa alım fiyatlarını açıkladı. Geçen yıl ton başına 11 bin lira olan alım fiyatı, bu yıl yaklaşık yüzde 15,9'luk bir artışla 12 bin 750 liraya yükseltildi. Uzmanlar, bu fiyat artışının ve üretimdeki iyileşmenin tarımsal sürdürülebilirlik açısından olumlu bir adım olduğunu belirtiyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Vergi Denetim Kurulu, Rapor Otomasyon Sistemi'nin kapsamını sahte belge kullananları da içerecek şekilde genişletti. Yeni düzenlemeyle inceleme süreçleri hızlanırken raporlama süresi 21 güne kadar indi.