Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Türkiye, yeşil kalkınma hedefleri doğrultusunda Emisyon Ticaret Sistemi'ni hayata geçirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik, karbon piyasasının hukuki altyapısını oluşturuyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, iklim dostu dönüşüm hedefleri kapsamında kritik bir adım atarak Türkiye Emisyon Ticaret Sistemi'ni (TR ETS) resmen başlattı. Konuya ilişkin hazırlanan yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından oluşturulan bu yeni düzenleme, Türkiye'nin yeşil kalkınma vizyonunu desteklemek amacıyla tasarlandı. Sistem, Paris Anlaşması çerçevesinde taahhüt edilen ulusal emisyon azaltım hedeflerine ulaşılması noktasında temel bir mekanizma görevi görecek. Yönetmelik, daha önce yürürlükte olan sera gazı emisyon takibiyle ilgili mevzuatları tek bir çatı altında birleştirerek kurumsal altyapıyı güçlendiriyor.
Avrupa Birliği'nin mevcut emisyon ticaret uygulamalarıyla uyumlu bir şekilde kurgulanan sistem; izleme, raporlama, doğrulama ve piyasa işleyişi gibi kritik süreçleri kapsıyor. Toplamda 42 madde ve çeşitli eklerden oluşan metin; emisyon üst limiti, tahsisat dağıtımı, piyasa esneklik mekanizmaları ve istikrar rezervi gibi teknik detayları netleştiriyor. Bu sayede düşük karbonlu üretim teknolojilerine geçişin teşvik edilmesi ve yeşil dönüşüm sürecinin ivme kazanması hedefleniyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede, karbon piyasasının hukuki çerçevesinin belirlendiğini vurguladı. Kurum, bu gelişmenin yeşil istihdamı artıracağını ve uluslararası ticarette Türkiye'nin rekabet gücünü koruyacağını ifade etti. Bakan, sistemin yeşil dönüşüm sürecini hızlandıracağını belirterek hayırlı olması temennisinde bulundu.
Yeni düzenleme ile birlikte sanayi ve üretim sektörlerinde karbon salınımının kontrol altına alınması, çevresel sürdürülebilirliğin ekonomik büyüme ile dengelenmesi amaçlanıyor. Türkiye, bu adımla birlikte küresel iklim yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki kararlılığını da ortaya koymuş oldu.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Bakan Kurum duyurdu! Yeşil dönüşümde kritik adım atıldı: Türkiye Emisyon Ticaret Sistemi resmen başladı