- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 10,308
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, stratejik teknoloji alanlarında uzmanlaşacak genç araştırmacılar için yeni bir program başlatıldığını açıkladı. Beş yıl içinde 3 bin gencin bilim ekosistemine dahil edilmesi hedefleniyor.
Türkiye, bilim ve teknoloji alanındaki yetkinliğini artırmak amacıyla stratejik bir insan kaynağı projesini hayata geçiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından duyurulan yeni hamle, özellikle kritik teknolojilerde nitelikli uzman ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Bu kapsamda yapay zeka, siber güvenlik, çip teknolojileri ve ileri bilgisayar sistemleri gibi stratejik alanlara odaklanılacak.
Programın ilk aşamasında, merkezi sınav sistemiyle belirlenecek 550 doktora öğrencisi, Türkiye'deki 20 farklı araştırma üniversitesinde özel bir eğitim sürecine tabi tutulacak. Bu genç araştırmacıların, kamu ve özel sektörün ileri düzey uzmanlık gerektiren ihtiyaçlarına yanıt vermesi amaçlanıyor. Başarılı gençlerin bilimsel kariyerlerine daha erken yaşlarda adım atmalarını teşvik eden bu girişim, Türkiye'nin teknolojik bağımsızlık hedefleriyle doğrudan örtüşüyor.
Beş yıllık bir projeksiyonla planlanan çalışma sonucunda, toplam 3 bin genç araştırmacının ülkenin bilim ve teknoloji ekosistemine kazandırılması öngörülüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu girişimin Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, gençlerin gücüyle geleceğin teknolojilerini üreten tam bağımsız bir Türkiye inşa etme hedefinin bir parçası olduğunu vurguladı. Söz konusu proje, hem akademik hem de endüstriyel alanda nitelikli iş gücü açığını kapatmayı ve küresel rekabette Türkiye'nin elini güçlendirmeyi amaçlıyor.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Bilim ve teknoloji alanında tarihi adım! Başkan Erdoğan duyurdu: 5 yılda 3 bin genç araştırmacı...
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Diyarbakır'da 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesine ilişkin davada sanıklara ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Cinayetin faili ve nedeni üzerindeki belirsizlikler ise varlığını koruyor.