- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 6,426
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yerli petrol ve doğalgaz üretimindeki artışın süreceğini belirtti. Türkiye, yurt içindeki saha çalışmalarının yanı sıra küresel ölçekte yeni ortaklıklarla enerji bağımsızlığını güçlendiriyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yerli kaynakların ekonomiye kazandırılması amacıyla yürüttüğü faaliyetleri hız kesmeden sürdürüyor. Bakanlığın verilerine göre, 2026 yılının ilk yarısında Türkiye genelinde 23,1 milyon varil petrol üretimi gerçekleştirildi. Bu üretimin büyük bir kısmı Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından sağlanırken, Gabar bölgesi toplam üretimin yüzde 60'ını tek başına üstlendi.
Doğalgaz tarafında ise yılın ilk altı ayında 1 milyar 641 milyon metreküpü aşan bir üretim hacmine ulaşıldı. Söz konusu üretimin yaklaşık yüzde 92'lik bölümü Sakarya Gaz Sahası'ndan elde edildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yerli üretimin artarak devam edeceğini vurgulayarak, Karadeniz'deki doğalgaz üretimini bu yıl iki katına çıkarma hedeflerini yineledi.
Bakan Bayraktar, Türkiye'nin enerji vizyonunun sadece yurt içiyle sınırlı olmadığını, küresel çapta oyun kurucu bir rol üstlendiklerini ifade etti. Bu kapsamda Somali ve Libya'daki arama faaliyetlerinin yanı sıra Irak'ın Kerkük bölgesinde 3 milyar varil rezerv içerdiği tahmin edilen beş sahada ortaklık kurulduğunu belirtti. Yurt dışındaki bu stratejik hamlelerin, "Enerjide Tam Bağımsız Türkiye" hedefinin kritik bir parçası olduğunu kaydeden Bayraktar, arama ve üretim faaliyetlerinin hem karada hem de denizde kararlılıkla devam edeceğini sözlerine ekledi.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
"Yerli petrol ve doğalgaz üretimimiz artarak devam edecek"
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Türksat, 573 televizyon ve 215 radyo kanalını yeni nesil uydulara başarıyla taşıdı. Bu geçiş, çanak anten ayarlarında bir değişikliğe gerek bırakmazken, TKGS uyumlu cihazlar kanal listelerini otomatik olarak güncelledi.