Neler yeni

Unitree Şanghay Borsası'na giren ilk insansı robot şirketi oluyor

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
e21383b7148c080a0ff9d9939e331474353f1794948a47ed911d903ee699f156.webp

Çinli robotik girişimi Unitree, Şanghay Borsası'nda halka arz sürecini başlatarak sektörde bir ilke imza atıyor. Şirket, elde edeceği sermayeyi Ar-Ge ve üretim kapasitesini artırmak için kullanmayı hedefliyor.

Teknoloji dünyasında insansı robotların ticari başarısı yeni bir boyuta taşınıyor. Çin merkezli robotik şirketi Unitree, Şanghay Borsası'na kote olan ilk insansı robot üreticisi olma yolunda önemli bir adım attı. 2016 yılında mühendis Wang Xingxing tarafından kurulan şirket, özellikle dans eden ve karmaşık fiziksel hareketler sergileyen robot modelleriyle küresel çapta dikkat çekmişti.

Şirketin halka arz süreci, Çin'in bedenlenmiş yapay zeka alanındaki küresel liderlik hedeflerinin bir yansıması olarak değerlendiriliyor. Unitree, hisse başına 150,8 yuan fiyat belirleyerek toplamda 6,1 milyar yuan, yani yaklaşık 904 milyon dolar sermaye toplamayı planlıyor. Bu finansal kaynak, şirketin yoğun Ar-Ge harcamalarını, yapay zeka modellerini ve üretim kapasitesini desteklemek için kullanılacak.

Unitree'nin finansal verileri, sektördeki büyüme potansiyelini gözler önüne seriyor. 2025 yılında gelirini dört kat artırarak 1,7 milyar yuana ulaştıran şirket, 600 milyon yuan net kar açıklayarak dikkat çekici bir başarıya imza attı. Satışlarının yüzde 40'ından fazlasının yurt dışından gelmesi, markanın küresel pazardaki rekabet gücünü kanıtlıyor. Şirketin başarısının temelinde ise Çin'in güçlü tedarik zinciri sayesinde motor, sensör ve batarya gibi kritik bileşenleri düşük maliyetle temin edebilmesi yatıyor.

Sektördeki bu hareketlilik sadece Unitree ile sınırlı değil. Leju Robotics ve AgiBot gibi diğer Çinli üreticiler de benzer şekilde kamu piyasalarına açılma hazırlıkları yapıyor. Uzmanlar, insansı robotların günlük yaşamda ve fabrikalarda iş gücünü ikame etme kapasitesinin henüz geliştirilme aşamasında olduğunu belirtse de, bu tür halka arzların teknoloji geliştirmeye devam etmek için kritik bir sermaye kanalı oluşturduğuna dikkat çekiyor.

Unitree'nin G1, H1 ve R1 modelleriyle elde ettiği viral başarı, şirketi sosyal medyada fenomen haline getirdi. Ancak şirketin önündeki en büyük zorluk, robotların uzun süreli ve karmaşık görevlerdeki güvenilirliğini kanıtlamak olmaya devam ediyor. Yine de bu halka arz, Çin'in robotik sektörünü küresel ölçekte daha rekabetçi bir konuma taşıyacak bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?