Enstitü Sosyal, lisans eğitiminin 3 yıla indirilmesini öngören yeni bir model önerdi. Model, ders içeriklerinin sadeleştirilerek öğrencilerin iş hayatına daha erken atılmasını hedefliyor.
Türkiye'deki yükseköğretim sisteminde köklü bir değişikliği hedefleyen yeni bir analiz, lisans eğitiminin 3 yıla indirilmesini öneriyor. Enstitü Sosyal tarafından hazırlanan rapora göre, Avrupa'daki birçok ülkede uygulanan 3 yıllık lisans modeli, Türkiye'deki üniversiteler için de bir seçenek olarak değerlendiriliyor. Bu modelin hayata geçmesi durumunda, öğrencilerin bir yıl erken mezun olması ve ailelerin barınma, beslenme gibi bir yıllık ek masraftan kurtulması hedefleniyor.
Önerilen sistem, 4 yıllık müfredatın 3 yıla sıkıştırılmasını değil, eğitim içeriğinin baştan sona gözden geçirilmesini kapsıyor. Raporda, lise eğitiminde öğrenilen konuların üniversitede tekrar edilmemesi ve birbirini tekrar eden derslerin birleştirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Böylece öğrencilerin daha nitelikli ve amaca yönelik bir eğitim alması amaçlanıyor.
Analizde öne çıkan '2+1' modeli, eğitimin ilk iki yılını temel ve alan derslerine, son yılını ise staj, proje ve girişimcilik gibi uygulamalı deneyimlere ayırmayı öngörüyor. Bu sayede öğrencilerin mezuniyet sonrası çalışma hayatına daha donanımlı başlaması hedefleniyor. Sosyal ve beşerî bilimler ile bazı mühendislik bölümlerinin bu modele uygun olduğu belirtilirken, tıp ve diş hekimliği gibi yoğun klinik uygulama gerektiren alanların mevcut yapısını koruması gerektiği ifade ediliyor.
Sistemin hayata geçebilmesi için mevcut Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik yapılması gerekiyor. Kanunda lisans eğitiminin 'en az 8 yarıyıl' olarak tanımlanması, yasal bir engel oluşturuyor. Ayrıca mühendislik ve öğretmenlik gibi meslek grupları için özel mevzuat düzenlemelerine ihtiyaç duyuluyor. Uzmanlar, bu modelin uygulanmasıyla üniversitelere ayrılan dördüncü yıl kaynaklarının bilimsel araştırmalara aktarılabileceğini ve akademisyenlerin ders yükünün hafifleyebileceğini belirtiyor.
1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Diplomaya giden yol kısalıyor! Lisans eğitiminde 3 yıl formülü
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.