Neler yeni

Üniversitelerde boş kalan kontenjanlar akademisyenleri düşündürüyor

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
e2dececd0a23bd732bbfe1763861f2e876b26e6dbaba7b141059d430aaea260e.webp

2026-YKS yerleştirme sonuçlarına göre birçok üniversite bölümü öğrenci bulmakta zorlanıyor. Bazı bölümlerde öğrenci sayısının tek hanelere düşmesi, akademisyenlerin motivasyonunu etkiliyor.

2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçları, Türkiye'deki bazı üniversite bölümlerinin ciddi bir öğrenci talebi sorunuyla karşı karşıya olduğunu ortaya koydu. Mühendislikten öğretmenliğe kadar pek çok alanda bazı bölümler hiç öğrenci alamazken, bazı bölümlerde ise öğrenci sayısı bir veya iki kişiyle sınırlı kaldı.

Özellikle Harran Üniversitesi Çevre Mühendisliği gibi bölümler, 2023 yılından bu yana merkezi yerleştirme ile öğrenci kabul edemiyor. Bölümdeki mevcut öğrenci profili ise ağırlıklı olarak yabancı uyruklu öğrencilerden oluşuyor. Akademisyenler, az sayıda öğrenciyle dahi olsa derslerin devam ettiğini ve öğrencilere adeta özel ders niteliğinde bir eğitim sunulduğunu belirtiyor. Ancak bu durum, geçmişte kalabalık sınıflarda ders veren öğretim üyeleri için motivasyon kaybına yol açıyor.

Benzer bir tablo Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümlerinde de görülüyor. Bolu Abant İzzet Baysal, Kırşehir Ahi Evran, Aksaray ve Dicle gibi 26 farklı üniversitede toplam 265 kontenjan boş kaldı. Hakkari Üniversitesi'nde ise bölümün tek öğrencisi için beş akademisyen görev yapıyor. Akademisyenler, öğrenci sayısının azlığının eğitim kalitesini artırsa da sürdürülebilirlik açısından endişe verici olduğunu ifade ediyor.

Üniversite bütçelerinin belirlenmesinde öğrenci sayısı tek kriter olmasa da, boş kalan kontenjanlar akademik kadroların verimliliği tartışmalarını beraberinde getiriyor. Personel giderleri, altyapı ihtiyaçları ve yeni bina projeleri gibi unsurlar bütçe dağılımında etkili olurken, akademisyenler ek yerleştirme, yatay geçiş ve yabancı öğrenci kontenjanları gibi yöntemlerle bölümlerin yeniden canlanmasını bekliyor. Eğitimciler, az sayıda öğrenci olsa dahi mevcut öğrencilerin mağdur edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, bölümlerin eğitime devam etmesinin bölge kalkınması için kritik olduğunu savunuyor.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Boş kalan bölümlerde "ultra lüks" ders keyfi: 1 öğrenciye 5 akademisyen düşüyor!

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?