Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Türkiye'deki önde gelen vakıf üniversitelerinde öğrenim ücretleri 2026-2027 akademik yılında milyon liralık seviyeleri aştı. YÖK, belirlenen artış sınırını ihlal ettiği öne sürülen 23 üniversite hakkında inceleme başlattı.
Türkiye'de vakıf üniversitelerinin yıllık öğrenim ücretleri, 2026-2027 akademik yılında ciddi bir artış göstererek milyon liralık barajları geride bıraktı. Önde gelen üniversitelerin açıkladığı güncel rakamlar, eğitim maliyetlerinin son iki yılda iki katına yaklaştığını ortaya koyuyor.
Bilkent Üniversitesi'nde 2025-2026 döneminde 950 bin TL olan yıllık ücret, yeni dönemde 1 milyon 295 bin TL'ye yükseldi. Koç Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi dışındaki programlar için belirlenen ücret 2 milyon 180 bin TL olurken, Tıp Fakültesi'nin yıllık ücreti 3,2 milyon TL olarak duyuruldu. Sabancı Üniversitesi'nde ise yıllık ücret 2 milyon 170 bin TL seviyesine çıktı. Özyeğin Üniversitesi'nde 1 milyon 975 bin TL olarak açıklanan ücret, dört üniversite arasında oransal olarak en yüksek artışın yaşandığı kurum oldu.
Bu rakamlar yalnızca eğitim ücretlerini kapsarken; yurt, yemek, kitap ve ulaşım gibi yaşam giderleri eklendiğinde öğrencilerin karşılaştığı toplam maliyet çok daha yüksek seviyelere ulaşıyor. Bilkent Üniversitesi örneğinde olduğu gibi, dört yıl önce 118 bin TL olan yıllık ücretin bugün 1,3 milyon TL seviyesine çıkması, eğitim maliyetlerindeki hızlı yükselişi gözler önüne seriyor.
Artan maliyetler ve gelen şikayetler üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) harekete geçti. Kurul, hazırlık ve birinci sınıf dışındaki öğrenciler için uygulanan yüzde 25'lik yıllık artış sınırına uyulmadığı yönündeki ihbarlar üzerine 23 vakıf üniversitesi hakkında inceleme başlattı.
YÖK, üniversitelerin ilan ettiği ücretlerin Yükseköğretim Genel Kurulu'nun 8 Temmuz 2026 tarihli kararına uygunluğunu denetleyecek. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun Ek 9'uncu maddesi kapsamında yürütülen bu incelemeler sonucunda, sınırın aşılıp aşılmadığı ve ilgili kurumlar hakkında idari işlem yapılıp yapılmayacağı netleşecek. Kurul, öğrenci haklarını korumak adına gelen şikayetlerin ivedilikle değerlendirileceğini belirtti.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Özel üniversitelerin ücretleri son yıllarda ne kadar arttı?