Neler yeni

Vergi denetimlerinde 354 milyar liralık matrah farkı yakalandı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
2fc2c372145be1277a98dfc3e7ddf77f4fcbf7c71d0cd4cf28bea1540c47b7b6.webp

Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Vergi Denetim Kurulu, yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği denetimlerde 354,2 milyar liralık matrah farkı ortaya çıkardı. Denetimlerde gönüllü uyum ve risk analizine dayalı yöntemler öne çıktı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Vergi Denetim Kurulu (VDK), 2024 yılının ilk altı ayında kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında yoğun bir denetim süreci yürüttü. Yapılan çalışmalar sonucunda, matrah farkı ve azaltılan zarar tutarlarının toplamı 354,2 milyar liraya ulaştı. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 57 oranında bir artışa işaret ediyor.

Vergi müfettişleri tarafından yürütülen incelemeler, matrah farklarının tespitinde temel rol oynadı. Yılın ilk yarısında 33 bin 455 mükellef nezdinde yapılan incelemeler sonucunda 265,2 milyar lira matrah farkı bulundu. Bu tutar, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 96,65 oranında artış göstererek neredeyse iki katına çıktı. İncelemeler neticesinde düzenlenen 101 bin 301 rapor ile tarhı önerilen vergi ve ceza tutarları toplamda 186,6 milyar lirayı aştı.

VDK, doğrudan inceleme yerine mükelleflerin riskli hususları düzeltmesine olanak tanıyan "izaha davet" mekanizmasını etkin bir şekilde kullandı. Bu yöntemle 35,4 milyar liralık matrah artışı sağlanırken, gözetim programları kapsamında da önemli adımlar atıldı. Özellikle nisan ayında başlatılan beyanname gözetim çalışmasıyla 36 bin mükellefe ulaşılarak matrah artışı ve zarar azaltımı sağlandı.

Stok gözetim programı ve KURGAN gibi dijital analiz araçlarıyla da mükelleflerin kayıt dışı işlemleri mercek altına alındı. Ayrıca, lüks restoranlardan pırlanta sektörüne, tütün ürünlerinden tıbbi cihaz üretimine kadar pek çok alanda fiili envanter çalışmaları gerçekleştirildi. 36 ilde 761 farklı adreste yapılan yerinde tespitlerle, risk analizlerinde kullanılmak üzere kapsamlı veriler toplandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, denetim süreçlerindeki dönüşüm programlarının başarıyla uygulandığını vurguladı. Şimşek, "Risk analizine dayalı denetim anlayışının etkinliğini ortaya koydu" ifadesini kullanarak, rehberlik ve önleyici mekanizmaların kayıt dışı ekonomiyle mücadelede kritik bir öneme sahip olduğunu belirtti. Bakanlık, önümüzdeki dönemde de gönüllü uyumu esas alan stratejilerle denetim kapasitesini güçlendirmeye devam etmeyi hedefliyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Vergi müfettişleri 354,2 milyar liralık matrah farkını tespit etti

Konuyu görüntüleyenler

SosyalForum'a Hoş Geldiniz!

Sitemize henüz üye olmadınız mı? Binlerce güncel konuyu kaçırmamak, yorum yapmak ve sohbete katılmak için hemen aramıza katılın.

Şimdi Ücretsiz Üye Ol Hayır teşekkürler, ziyaretçi olarak okumaya devam edeceğim

📊 Günlük haberleri en çok hangi platformdan takip ediyorsunuz?

• Sosyal Medya (X / Instagram)

• Haber Siteleri / TV

• Forumlar ve Sözlükler

• YouTube / Podcast

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?