Selamlar SosyalForum ailesi! Bugünlerde ekonomi gündemini takip edenlerin dikkatini çeken bir konuyu, yani vadeli işlem ve opsiyon borsasını konuşmak istiyorum. Özellikle son dönemde Borsa İstanbul'daki hareketlilikle birlikte, bu piyasaların işleyişi ve etkisi tekrar gündeme geldi. Peki, VOB'un tarih olmasıyla başlayan süreçte VİOP'un bugünkü durumu ne, gelin birlikte bakalım.
Bildiğiniz gibi, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB), 2013 yılında son işlem gününü yaşayarak Borsa İstanbul bünyesine katıldı ve Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP) adını aldı. Bu birleşme, özellikle İzmir'den taşınma tartışmalarıyla o dönemde oldukça ses getirmişti. Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan, o zamanki açıklamasında VOB'un misyonunu tamamladığını ve Borsa İstanbul'un küresel ölçekte etkili bir borsa olma vizyonu doğrultusunda ilerlediğini belirtmişti. Yani VOB diye bir şey kalmadı, artık VİOP var ve tüm vadeli işlemler bu çatı altında yapılıyor.
Son zamanlarda piyasalardaki dalgalanmalar, VİOP'taki teminat tamamlama çağrılarını da artırdı. Örneğin, geçtiğimiz günlerde BIST 100 endeksindeki düşüşler ve bankacılık endeksindeki sert hareketler, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda (yani VİOP'ta) teminat tamamlama çağrısının 3 milyar 635 milyon TL ile rekor kırmasına neden oldu. Bu durum, piyasalardaki belirsizliğin ve volatilitenin ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Yatırımcılar için bu tür dönemler hem riskleri hem de fırsatları beraberinde getiriyor.
Milliyet gibi kaynaklarda VOB haberleri adı altında geçmişten bugüne birçok gelişmeyi bulmak mümkün olsa da, güncel olarak konuştuğumuz yapı VİOP. Bu piyasalar, yatırımcılara gelecekteki fiyat hareketleri üzerine spekülasyon yapma veya riskten korunma imkanı sunuyor. Ancak yüksek kaldıraç oranları nedeniyle riskleri de oldukça fazla. Özellikle piyasalardaki ani değişimler, teminat tamamlama çağrıları gibi durumlarla karşılaşılmasına yol açabiliyor.
Sizler vadeli işlem ve opsiyon piyasaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu piyasalarda işlem yapıyor musunuz veya yapmayı düşünüyor musunuz? Yaşadığınız tecrübeler veya bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Yorumlarınızı bekliyorum!