Neler yeni

Yapay zeka okuryazarlığı için e-Devlet destekli yeni dönem

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
4565c4fa1f9e0d31a510e522a36356c3351d7c11794c88778d7ceee37bcc7d8a.webp

Türkiye, yapay zeka farkındalığını artırmak amacıyla e-Devlet üzerinden erişilebilecek bir değerlendirme ve eğitim sistemi başlatıyor. Program kapsamında iki yıl içinde 5 milyon vatandaşa ulaşılması hedefleniyor.

Türkiye Yapay Zeka Eylem Planı doğrultusunda, toplumun yapay zeka konusundaki bilgi düzeyini artırmak amacıyla kapsamlı bir çalışma başlatılıyor. Bu kapsamda, vatandaşların yapay zeka okuryazarlık seviyelerini belirlemek için e-Devlet üzerinden erişilebilecek yeni bir değerlendirme sistemi devreye alınacak. Kullanıcılar, bu sistem üzerinden kendi seviyelerini ölçebilecek ve sonuçlara göre ihtiyaç duydukları eğitim programlarına yönlendirilecekler.

Ücretsiz eğitim imkanı sunacak olan Ulusal Yapay Zeka Okuryazarlığı Programı, teknik bilgi şartı aranmaksızın toplumun her kesimine hitap edecek. Eğitim içeriklerine e-Devlet ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) gibi dijital platformlardan ulaşılabileceği gibi, halk kütüphaneleri ve toplum merkezlerinde yüz yüze atölyeler de düzenlenecek. Programın temel amacı, çocuklardan yaşlılara kadar tüm vatandaşların yapay zeka teknolojilerini günlük yaşamda güvenli, sorumlu ve verimli bir şekilde kullanabilmelerini sağlamaktır.

Programın hedefleri arasında, ilk yıl 1,5 milyon, iki yılın sonunda ise toplamda en az 5 milyon vatandaşa ulaşmak yer alıyor. Ayrıca, farkındalığı ulusal ölçekte pekiştirmek için her yıl bir "Ulusal Yapay Zeka Haftası" düzenlenmesi planlanıyor.

Sadece genel farkındalıkla sınırlı kalmayan bu strateji, Türkiye'nin nitelikli insan kaynağını güçlendirmeyi de hedefliyor. Bu doğrultuda 2027 yılı sonuna kadar 10 bin ileri düzey yapay zeka uzmanı yetiştirilmesi ve 100 bin uygulama profesyonelinin sektörel sertifika programlarını tamamlaması amaçlanıyor. Böylece Türkiye, yapay zeka teknolojilerini hem kullanan hem de geliştiren bir ekosisteme sahip olmayı hedefliyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

E-Devlet'e entegre yapay zeka değerlendirme sistemi geliyor

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?