Neler yeni

Yapay zeka okuryazarlığı için e-Devlet tabanlı yeni dönem

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
c49323cada404a69036210415a06d34ad39f5937a2c47a1b62c5b2dd9073fb04.webp

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2026-2030 Yapay Zeka Eylem Planı kapsamında vatandaşların yetkinliklerini ölçmek için e-Devlet üzerinden bir sistem kuruyor. Ücretsiz eğitimlerle toplumun her kesiminde yapay zeka farkındalığının artırılması hedefleniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen 2026-2030 dönemini kapsayan Türkiye Yapay Zeka Eylem Planı, toplumsal dijital dönüşüm hedefleri doğrultusunda yeni bir aşamaya geçiyor. Bu kapsamda, vatandaşların yapay zeka konusundaki bilgi düzeylerini ve farkındalıklarını belirlemek amacıyla e-Devlet üzerinden erişilebilecek kapsamlı bir değerlendirme sistemi hayata geçirilecek.

Sistemi kullanan bireyler, yapay zeka okuryazarlık seviyelerini ölçme imkanı bulacak. Değerlendirme sonuçlarına göre her kullanıcı, kendi bilgi birikimine ve ihtiyaçlarına uygun eğitim programlarına yönlendirilecek. Başlangıç seviyesinden ileri düzeye kadar geniş bir yelpazede sunulacak bu eğitimler, Ulusal Yapay Zeka Okuryazarlığı Programı ile entegre bir şekilde çalışacak. Teknik bir ön bilgi şartı aranmaksızın herkesin katılımına açık olan bu program, tamamen ücretsiz olarak sunulacak.

Eğitim içeriklerine e-Devlet ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) gibi dijital platformlar üzerinden ulaşılabilecek. Bunun yanı sıra, halk kütüphaneleri ve toplum merkezlerinde düzenlenecek yüz yüze atölyelerle uygulamalı öğrenme süreçleri desteklenecek. Programın temel amacı, çocuklardan yaşlılara kadar toplumun tüm kesimlerini yapay zekanın sunduğu fırsatlar ve beraberinde getirdiği riskler konusunda bilinçlendirmek olarak belirlendi. Ayrıca, her yıl düzenlenmesi planlanan Ulusal Yapay Zeka Haftası ile bu farkındalığın ulusal ölçekte kalıcı hale getirilmesi hedefleniyor.

Programın hedefleri oldukça iddialı; ilk yıl 1,5 milyon, iki yılın sonunda ise en az 5 milyon vatandaşa ulaşılması öngörülüyor. Genel okuryazarlık çalışmalarının yanı sıra, Türkiye'nin nitelikli insan kaynağını güçlendirmek için uzmanlık programları da devreye alınacak. 2027 sonuna kadar 10 bin ileri düzey yapay zeka uzmanı yetiştirilmesi ve 100 bin profesyonelin sektörel sertifika programlarını tamamlaması hedefleniyor. Bu stratejik adımlarla, Türkiye'nin yapay zeka teknolojilerini hem kullanan hem de geliştiren bir konuma taşınması amaçlanıyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Yapay zeka okuryazarlık seviyesi eDevlet'te ölçülecek: Ücretsiz eğitim verilecek

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?