Neler yeni

Yapay Zeka Tavsiyesi Tarım Alanında Kayıpla Sonuçlandı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
f6a56c3698384dc401fe1ba930a49684824df39d629524f8575aa722cb1e660d.webp

Çin'de bir çiftçi, yapay zekanın önerdiği yanlış ilaç kullanımı nedeniyle 25 dönümlük susam ürününü kaybetti. Olay, dijital asistanların sunduğu bilgilerin doğrulanmasının önemini bir kez daha ortaya koydu.

Çin'in Anhui eyaletine bağlı Chuzhou şehrinde yaşayan 67 yaşındaki bir çiftçi, tarımsal faaliyetlerini yönetmek için yaklaşık bir yıldır yapay zeka yazılımlarından destek alıyordu. Gübreleme ve takvim planlaması gibi süreçlerde bu teknolojiye güvenen çiftçi, susam tarlasındaki zararlılarla mücadele için yapay zekanın sunduğu reçeteyi uyguladı.

Yapay zekanın önerdiği yöntemi başka kaynaklardan teyit etmeden hayata geçiren çiftçinin 25 dönümlük tarlasındaki tüm filizler kurudu. Konuyla ilgili inceleme yapan ziraat uzmanları, felaketin flufenaset isimli ot ilacından kaynaklandığını tespit etti. Uzmanlar, bu etken maddenin hedef odaklı kullanılmadığı takdirde susam bitkilerine ciddi zarar verdiğini açıkladı.

Söz konusu uygulamanın ekranında, içeriğin hatalı olabileceği ve doğrulanması gerektiğine dair bir uyarı mesajının yer aldığı belirlendi. Benzer bir durum geçtiğimiz yıl sağlık alanında da yaşanmış; yapay zekanın yönlendirmesiyle gıdalarına sodyum bromür ekleyen bir kişi brom zehirlenmesi ve psikoz tedavisi görmüştü. Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan bir çalışma, yapay zeka araçlarının bilimsel açıdan yanlış bilgiler üreterek bilgi kirliliğine yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Yapay zekaya güvenen çiftçi 25 dönümlük ürününü kaybetti

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Milli Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim yılına dair çalışma takvimini yayımladı. Yeni dönemde ders zili 14 Eylül'de çalarken, eğitim yılı Haziran 2027'de sona erecek.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?