'Her Şeyi Biliyor Gibi Görünüyorum Ama Aslında Bir Dolandırıcıyım' Psikolojisi
Yazılım dünyası o kadar büyüktür ve teknolojiler o kadar hızlı değişir ki, kıdeminiz ne olursa olsun (Junior veya Senior fark etmeksizin) içinizi aniden tuhaf bir korku kaplayabilir: 'Ben aslında bu işi bilmiyorum, şans eseri buradayım, bir gün her şeyi elime yüzüme bulaştıracağım ve herkes benim yetersiz olduğumu anlayacak.' İşte bu durumun psikolojideki adı Imposter Sendromu'dur.
• Sonsuz Bilgi Okyanusu Yanılsaması: Her gün yeni bir JavaScript kütüphanesi, yeni bir yapay zeka aracı çıkıyor. Beynimiz bu hıza yetişemediğinde otomatik olarak kendini 'yetersiz ve eksik' olarak kodlar; her şeyi bilmek zorunda olduğumuz yanılgısına düşeriz.
• Kıdemli Yazılımcıların Vitrin Aldatmacası: Sosyal medyada veya LinkedIn'de sürekli mükemmel kodlar paylaşan, her sorunu saniyede çözen 'kusursuz yazılımcı' profillerine bakıp kendi iç dünyamızdaki o bug arama çilelerimizi küçümseriz.
• Google ve AI Bağımlılığı Suçluluğu: Kodu yazarken sürekli dökümanlara bakmak veya ChatGPT'den destek almak, kendimizi 'gerçek bir yazılımcı değilmişiz' hissiyatına sokarak suçluluk psikolojisi yaratır.
Unutmayın ki dünyanın en iyi yazılım mimarları bile her gün Google'da en basit fonksiyonların kullanımını aratıyorlar. Yazılımcılık her şeyi ezbere bilmek değil; aramayı bilmek ve mantık yürütmektir. Bilmediğinizi dürüstçe kabul etmek bir zayıflık değil, öğrenme iştahıdır. Kendinize karşı acımasız olmayı bırakın, impostor sendromunu kıdemli her yazılımcının yaşadığı doğal bir evre olarak kabul edin.
Değerli Sosyal Forum sakinleri; Imposter sendromuyla kariyerinizde hiç karşılaştınız mı? Bu psikolojik baskıyı nasıl aşıyorsunuz?