Neler yeni

Yeni Orta Vadeli Program'da enflasyon hedefi: 2029'da tek hane

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
5096127cb10acbd92b6a968f22d9face41247a99ff6ff4c7012d4f24a10d6b0c.webp

Türkiye'nin 2027-2029 dönemini kapsayan yeni ekonomi programında enflasyonun kademeli olarak düşürülerek 2029 sonunda tek haneye indirilmesi planlanıyor. Süreçte para ve maliye politikalarının eş güdümüyle fiyat istikrarının kalıcı hale getirilmesi amaçlanıyor.

Türkiye'nin 2027-2029 yıllarını kapsayan yeni Orta Vadeli Programı (OVP), enflasyonla mücadelede kararlı bir yol haritası ortaya koyuyor. Programın temel amacı, dezenflasyon sürecini kesintisiz sürdürerek fiyat istikrarını kalıcı bir şekilde tesis etmek ve enflasyondaki ataleti kırmaktır. Bu doğrultuda para, maliye ve gelirler politikalarının güçlü bir eş güdüm içinde uygulanması hedefleniyor.

OVP verilerine göre, 2026 yılı sonunda yüzde 28,4 olarak öngörülen yıllık tüketici enflasyonunun, izleyen yıllarda kademeli olarak gerilemesi bekleniyor. Program takvimine göre enflasyonun 2027'de yüzde 21, 2028'de yüzde 13,5 ve programın son yılı olan 2029'da yüzde 9 seviyesine inerek tek haneli rakamlara ulaşması hedefleniyor.

Enflasyonla mücadele sürecinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, fiyat istikrarı sağlanana kadar tüm politika araçlarını etkin bir biçimde kullanmaya devam edecek. Programda, geçmişe endeksli fiyatlama davranışının terk edilerek, enflasyon beklentilerine dayalı bir fiyatlama yapısının benimsenmesi kritik bir adım olarak öne çıkıyor. Ayrıca, yönetilen fiyatların enflasyon hedefleriyle uyumlu hale getirilmesi ve piyasa şeffaflığının artırılması için 'Market Fiyatları' gibi dijital platformların kullanımının yaygınlaştırılması planlanıyor.

Gıda fiyatlarında istikrarı sağlamak amacıyla tarımsal üretimde erken uyarı sistemleri devreye alınacak. Stratejik ürünlerde arz-talep dengesini gözeten üretim planlaması sürdürülürken, tarımsal alım fiyatlarının belirlenmesinde geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılması hedefleniyor. Bu politikalarla hem üretim potansiyelinin artırılması hem de gelir dağılımında daha dengeli bir yapının oluşturulması amaçlanıyor.

Program dönemi boyunca talep koşullarının enflasyonist olmayan bir patikada seyretmesi sağlanacak ve ürün piyasalarında rekabetin geliştirilmesiyle üretim kapasitesi desteklenecek. Böylece, enflasyondaki düşüşün kalıcı refah artışına katkı sunması hedefleniyor.

1 kaynak ve 5 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Enflasyonda yeni yol haritası: 2029'da tek hane hedefi

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?