Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Türkiye'nin ilk yerli elektrikli ana hat lokomotifi E5000'in seri üretim çalışmaları Eskişehir'de devam ediyor. Vali Erdinç Yılmaz, test sürüşüne katıldığı projede üretimin Avrupa standartlarına uygun olduğunu belirtti.
Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş. (TÜRASAŞ) tarafından geliştirilen ve ülkenin ilk yerli elektrikli ana hat lokomotifi olma özelliğini taşıyan E5000 projesinde seri üretim aşaması kararlılıkla sürdürülüyor. Eskişehir'de bulunan TÜRASAŞ tesislerini ziyaret eden Eskişehir Valisi Erdinç Yılmaz, üretim süreçlerini yerinde inceleyerek lokomotifin test sürüşüne katıldı.
Ziyaret sırasında TÜRASAŞ Eskişehir Bölge Müdürü Mustafa Karakoyun'dan teknik bilgiler alan Vali Yılmaz, E5000'in sadece yerli bir üretim olmadığını, aynı zamanda uluslararası geçerliliğe sahip bir teknoloji olduğunu vurguladı. Yılmaz, lokomotifin Avrupa'daki tüm sertifikasyon süreçlerini başarıyla tamamladığını ve standartlara tam uyum sağladığını ifade etti. TÜRASAŞ'ın köklü geçmişine dikkat çeken Yılmaz, kurumun Türkiye'nin gurur kaynaklarından biri olduğunu belirtti.
TÜRASAŞ ile TCDD Taşımacılık A.Ş. arasında imzalanan anlaşma kapsamında toplam 95 adet E5000 lokomotifinin üretilmesi planlanıyor. Projenin takvimine göre 2025 yılı içerisinde 20 adet lokomotifin imalatı tamamlanarak TCDD Taşımacılık A.Ş. filosuna dahil edildi. Seri üretim hattındaki çalışmaların hız kesmeden devam ettiği tesiste, 2026 yılı için 30 adet lokomotifin daha üretilmesi hedefleniyor.
Vali Yılmaz, incelemeleri kapsamında ayrıca Türk otomotiv sanayisinin simgelerinden biri olan Devrim otomobilinin sergilendiği TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi'ni de ziyaret ederek müze hakkında detaylı bilgi aldı. Yerli sanayinin gelişimine katkı sağlayan bu tür projelerin, Türkiye'nin teknolojik bağımsızlığı açısından kritik bir öneme sahip olduğu değerlendiriliyor.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Vali Yılmaz, Eskişehir 5000'nin test sürüşüne katıldı
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.