YKS Tercih Dönemi Bugün Başlıyor: Adayları 805 Bin 747 Kontenjan Bekliyor
2026-Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından, üniversite adayları için tercih süreci bugün itibarıyla resmi olarak başlamıştır. Adaylar, Türkiye genelindeki yükseköğretim kurumlarına yerleşmek üzere tercih formlarını doldurma hakkına sahip olup, bu yılki yerleştirme döneminde toplam 805 bin 747 üniversite kontenjanı adayların erişimine sunulmuştur. Bu önemli dönemde, milyonlarca genç için akademik geleceklerini belirleyecek süreç resmiyet kazanmıştır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yapılan açıklamaya göre, sektörün ve iş gücü piyasasının güncel talepleri doğrultusunda bu yıl ilk kez öğrenci kabul edecek yeni programlar da açılmıştır. Bu çerçevede, 7'si lisans ve 9'u ön lisans olmak üzere toplam 16 yeni program, gençlerin geleceğin mesleklerine yönelik nitelikli eğitim almasını sağlayacak şekilde yükseköğretim sistemine entegre edilmiştir. Bu adımla, stratejik alanlarda ihtiyaç duyulan insan kaynağının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
Üniversite adayları, tercihlerini Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen takvim ve kurallar çerçevesinde yapacak olup, bu süreç yükseköğretim basamaklarında yeni bir dönemi temsil etmektedir. Tercih döneminin, adaylar için en doğru kararların alınmasına zemin hazırlaması beklenmektedir.