Neler yeni

YÖK Başkanı Özvar: Öğrenci affı geniş kapsamlı fırsat sunuyor

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
613962ef1a81328f9893399a1f8fa69588d9fdb6b6b1407fef641221aa74b141.webp

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Özvar, yeni af yasasının önceki düzenlemelerden yararlananları da kapsadığını belirtti. 9 Aralık'a kadar sürecek başvurularda, bazı suçlardan mahkum olanlar dışında tüm öğrenciler faydalanabilecek.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 9 Ağustos'ta yürürlüğe giren öğrenci affına ilişkin önemli detayları paylaştı. Yapılan düzenlemenin bugüne kadar çıkarılan en geniş kapsamlı yasalardan biri olduğunu vurgulayan Özvar, bu fırsatın yükseköğretime erişimi artıracağını ifade etti.

Özvar, daha önceki aflardan yararlanmış olsalar bile herkesin bu haktan istifade edebileceğini açıkladı. Mevcut öğrenciler arasında da süresi dolup kaydını sildirip başvuru yapacakların olması nedeniyle net bir rakam vermek zor olduğunu belirtti. Ancak ilişiği kesilmiş öğrenci sayısının yaklaşık yarım milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.

Başvuru süreci 9 Aralık tarihine kadar devam edecek. Terör suçları, kasten öldürme, cinsel saldırı ve uyuşturucu ticareti gibi ağır suçlardan mahkum olanlar ile sahte evrak kullanarak ilişiği kesilenler bu aftan yararlanamayacak.

Düzenleme kapsamında üniversiteye dönecek öğrencilerin azami öğrenim süreleri, intibak ettikleri sınıf veya yıla göre yeniden hesaplanacak. Örneğin 4 yıllık bir lisans programının 3. sınıfına kayıt yaptıran bir öğrenci, geriye kalan süre içinde mezun olmak zorunda kalacak. Tıp ve diş hekimliği gibi uygulamalı eğitim programlarında intörnlük aşamasına gelmiş olanlar ise azami süre kısıtlamasına tabi tutulmayacak.

Öğrencilerin eski programları kapatılmış veya öğrenci almıyorsa, üniversiteler eşdeğer bir programa kayıt yapacak. Bu işlemde taban puanlar ve başarı sıralaması göz önünde bulundurulacak. Ayrıca öğrenciler, önceki kayıtlarını yaptırmak şartıyla yatay geçiş hakkını da kullanabilecek. Özvar, üniversitelerin gerekli durumlarda YÖK ile istişare ederek öğrencilerin mağdur edilmeden eğitimlerine devam etmesini sağlayacağını sözlerine ekledi.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Öğrenci affı, önceki aflardan yararlananları da kapsayacak

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?