Neler yeni

YÖK Başkanı Özvar'dan öğrenci affı düzenlemesi hakkında detaylar

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
613962ef1a81328f9893399a1f8fa69588d9fdb6b6b1407fef641221aa74b141.webp

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, yürürlüğe giren kapsamlı öğrenci affı düzenlemesinin detaylarını paylaştı. Başvuruların 9 Aralık'a kadar süreceği belirtildi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, 9 Ağustos tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni öğrenci affı düzenlemesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Özvar, bu düzenlemenin bugüne kadar çıkarılan en geniş kapsamlı af yasalarından biri olduğunu vurguladı.

Düzenleme, daha önceki aflardan yararlanmış olanlar dahil olmak üzere, yükseköğretim kurumlarıyla ilişiği kesilen çok sayıda öğrenciyi kapsıyor. Ancak terör suçu, kasten öldürme, işkence, cinsel saldırı, çocukların cinsel istismarı ve uyuşturucu ticareti gibi suçlardan hüküm giyenler bu haktan yararlanamayacak. Ayrıca sahte evrak veya hukuki olmayan yollarla ilişiği kesilenler de kapsam dışında tutuluyor.

Öğrencilerin aftan yararlanabilmeleri için 9 Aralık tarihine kadar ilgili üniversitelere başvuru yapmaları gerekiyor. Özvar, aftan dönen öğrencilerin azami öğrenim sürelerinin, intibak ettikleri sınıf veya sömestr dikkate alınarak yeniden hesaplanacağını belirtti. Tıp ve diş hekimliği gibi uygulamalı bölümlerde intörnlük aşamasına gelmiş öğrenciler için ise azami süre kısıtlaması kaldırıldı; bu öğrencilerin mezun olana kadar eğitimlerini tamamlamaları beklenecek.

İlişiği kesilen öğrencinin eski programının kapatılmış olması veya öğrenci almaması durumunda, üniversiteler eşdeğer bir programa kayıt için gerekli işlemleri yürütecek. Eşdeğer program bulunamaması halinde ise YÖK ile istişare edilerek öğrencilerin mağdur edilmemesi sağlanacak. Ayrıca, kendi fakültesi veya üniversitesi dışında başka bir üniversitenin eşdeğer programına yatay geçiş yapma imkanı da tanınıyor.

YÖK Başkanı Özvar, bu düzenlemenin gençlere yeni bir kariyer fırsatı sunduğunu belirterek, üniversitelerin öğrencilere her türlü desteği vereceğini ifade etti. Öğrencilerin bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerektiğini belirten Özvar, sistemin kapasitesinin ve erişilebilirliğinin artırılmasının hedeflendiğini sözlerine ekledi.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?