Neler yeni

YÖK'ten 23 vakıf üniversitesine ücret artışı incelemesi

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
Aramıza Katıl! Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
ee485106fdc7628d2967ea29d7cb05ae9f51da02e713ef61d0e38c0f17353ed2.webp

Yükseköğretim Kurulu, belirlenen yüzde 25'lik zam sınırını aştığı iddia edilen 23 vakıf üniversitesi hakkında denetim başlattı. İnceleme, hazırlık ve birinci sınıf dışındaki öğrencilerin öğrenim ücretlerini kapsıyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2026-2027 akademik yılı için vakıf üniversitelerinde uygulanan öğrenim ücreti artışlarına yönelik kapsamlı bir denetim süreci başlattı. Kurul, hazırlık ve birinci sınıf dışındaki öğrenciler için belirlenen yüzde 25'lik zam sınırına uyulmadığına dair gelen çok sayıda ihbar ve şikayeti değerlendirmeye aldı.

YÖK tarafından yapılan açıklamada, 8 Temmuz 2026 tarihinde alınan kararla vakıf yükseköğretim kurumlarında ara sınıflar için uygulanacak ücret artış oranının en fazla yüzde 25 olmasının hükme bağlandığı hatırlatıldı. Ancak son dönemde bazı üniversitelerin bu yasal sınırı aşarak öğrencilere yüksek oranlı zamlar yansıttığı yönünde başvurular ulaştı. Bu şikayetler üzerine Yükseköğretim Denetleme Kurulu, 23 vakıf üniversitesini mercek altına aldı.

Denetim kapsamında, üniversitelerin ilan ettiği ücretler ile öğrencilerden fiilen talep edilen tutarlar karşılaştırılacak. YÖK, söz konusu artışların 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun ilgili maddeleri ve genel kurul kararlarıyla uyumlu olup olmadığını tespit edecek. İnceleme sonucunda, mevzuata aykırı işlem yaptığı belirlenen kurumlar hakkında gerekli idari süreçlerin işletileceği belirtildi.

YÖK yetkilileri, öğrenci ve velilerden gelen şikayetlerin günlük olarak takip edildiğini ve ivedilikle işleme alındığını vurguladı. İnceleme sürecinin hangi üniversiteleri kapsadığına dair isim paylaşılmazken, denetimlerin tamamlanmasıyla birlikte üniversitelerin ücret politikalarındaki usulsüzlük iddialarının netleşmesi bekleniyor. Öğrencilerin mağduriyetini önlemek amacıyla başlatılan bu denetimler, vakıf üniversitelerinin belirlenen tavan fiyat uygulamasına riayet etmesini zorunlu kılıyor.

1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

YÖK, öğrenim ücretleri nedeniyle 23 özel üniversite hakkında inceleme başlattı

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

💡 En çok hangi alandaki konular ilginizi çekiyor?

• Güncel Gündem & Haberler

• Teknoloji & Yapay Zeka

• Bilim, Kültür & Tarih

• Eğlence, Magazin & Yaşam

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.
SON DAKİKA MAGAZİN

Magazin Dünyasının En Sıcak Gelişmeleri

Ünlüler, özel haberler, flaş iddialar ve gündeme damga vuran magazin gelişmeleri tek tıkla cebinizde.

Hemen Keşfet
🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?