Aramıza Katıl!
Tartışmalara katılmak ve konu açmak için üye ol.
Yükseköğretim Kurulu, üniversitelerin bilimsel kapasitelerini kullanarak toplumsal huzur ve kardeşlik sürecine katkı sağlamalarını istedi. Başkan Erol Özvar, üniversitelerin bu hedefe yönelik akademik çalışmalar yürütmesi gerektiğini vurguladı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Türkiye'nin terörden arındırılması ve toplumsal bütünleşmenin güçlendirilmesi amacıyla başlatılan sürece üniversitelerin aktif katılımını sağlamak için harekete geçti. YÖK Başkanı Erol Özvar imzasıyla tüm üniversite rektörlüklerine gönderilen resmi yazıda, ülkenin huzur ve güven ortamının pekiştirilmesi için akademik dünyanın bilimsel birikimine ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
27 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleştirilen Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında detayları görüşülen süreçte, üniversitelerin sadece eğitim ve araştırma kurumu değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın geliştirilmesinde kilit rol oynayan merkezler olduğu hatırlatıldı. YÖK, üniversitelerden 'Terörsüz Türkiye' hedefinin sosyal, ekonomik, hukuki ve kültürel boyutlarını farklı disiplinlerin bakış açısıyla incelemelerini bekliyor.
Üniversitelere gönderilen talimatta, bu hedefe yönelik panel, konferans ve çalıştay gibi etkinliklerin düzenlenmesi, elde edilen bilimsel verilerin kamuoyuyla paylaşılması istendi. YÖK, bu çalışmaların ülkenin beşerî ve ekonomik potansiyelinin daha ileri seviyelere taşınması için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversitelerin farklılıkların zenginlik olarak görüldüğü kardeşlik mekânları olduğunu ifade etti. Özvar, Türkiye'nin geçmişte yaşadığı acıların ancak ortak bir gelecek inşasıyla dindirilebileceğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Biz acıyı merheme dönüştüren bir milletin evlatlarıyız."
Özvar, terörsüz bir Türkiye hedefinin ülkenin enerjisinin bilime, eğitime ve kalkınmaya yönelmesi anlamına geldiğini kaydetti. Üniversitelerin bu süreci sadece desteklemekle kalmayıp, bilgi ve araştırmalarıyla kalıcı toplumsal huzurun inşasına öncülük etmesi gerektiğini belirten Özvar, şehitlerin aziz hatıralarının milletin emaneti olduğunu da sözlerine ekledi. YÖK'ün bu çağrısı, akademik dünyanın toplumsal meselelerde daha aktif bir rol üstlenmesi yönünde atılmış stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.
1 kaynak ve 4 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Yükseköğretim Kurulundan üniversitelere “Terörsüz Türkiye” çağrısı