- Katılım
- 26 May 2026
- Mesajlar
- 3,782
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
Ziraat Bankası, 2026 yılının ilk yarısında toplam kredi hacmini 7 trilyon TL'ye çıkarırken 74.2 milyar TL net kâr elde etti. Banka, tarım kredileri ve küresel genişleme stratejileriyle büyümesini sürdürüyor.
Ziraat Bankası, 2026 yılının ilk yarısına ilişkin finansal verilerini paylaştı. Bankanın aktif büyüklüğü ikinci çeyrek itibarıyla 9.1 trilyon TL seviyesine yükselirken, yılın ilk altı aylık döneminde elde edilen net kâr 74.2 milyar TL olarak kaydedildi. Kredi tarafında güçlü bir seyir izleyen kurum, nakdi ve gayrinakdi kredilerin toplamını yaklaşık 7 trilyon TL'ye taşıdı. Bu hacmin 4.9 trilyon TL'si nakdi, 2 trilyon TL'si ise gayrinakdi kredilerden oluşuyor.
Banka, makro ihtiyatı politikalar çerçevesinde TL kredilere öncelik vererek, toplam krediler içindeki TL payını yüzde 66 seviyesinde tuttu. Sektör ortalamasının altında kalan yüzde 1.9'luk takip oranı, kredi kalitesinin korunduğunu gösteriyor. Fonlama tarafında ise 5.7 trilyon TL'yi aşan geniş mevduat tabanı temel dayanak noktası oldu.
Üretim ve gıda güvenliği odaklı projelerini destekleyen Ziraat Bankası, yılın ilk yarısında tarım kredileri hacmini 1 trilyon TL'ye çıkardı. Kırsal kalkınma, genç ve kadın çiftçilerin desteklenmesi ile çevreci uygulamalar bankanın öncelikli alanları arasında yer alıyor.
Uluslararası arenada da büyüme stratejisini sürdüren banka, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da yeni bir şube açarak faaliyet gösterdiği ülke sayısını 21'e yükseltti. Genel Müdür Alpaslan Çakar, küresel belirsizliklerin ve yükselen maliyetlerin olduğu bir dönemde proaktif bilanço yönetimiyle lider konumlarını pekiştirdiklerini belirtti. Çakar, ihracatçı ve girişimcileri farklı coğrafyalarda desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.
1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.
Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.
Nükleer Düzenleme Kurumu, kısa süreli üretimi olan ekipmanların testleri için akreditasyon şartını esnetti. Yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.