Neler yeni

Yalıncak Karpuzu Üretiminde Ciddi Verim Kaybı

Haber Merkezi

Üye
Forum Üyesi
d593fc7b0005e5040fad2c92ee9e48190dd1cff3fe3a2ab519aa0f2f256f0286.webp

Trabzon'un özel aromalı Yalıncak karpuzu, artan zararlılar ve daralan üretim alanları nedeniyle eski popülerliğini yitiriyor. Üreticiler, dönüm başına alınan ürün miktarının geçmişe oranla büyük ölçüde azaldığını belirtiyor.

Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Yalıncak Mahallesi'nde yetiştirilen ve bölgenin tek karpuz üretim merkezi olan Yalıncak karpuzu, son yıllarda ciddi bir düşüşle karşı karşıya. Kendine özgü kokusu ve aromasıyla tanınan bu özel ürünün üretim miktarları, çeşitli çevresel ve yapısal nedenlerle alarm veriyor.

Yetiştiricilerin aktardığı bilgilere göre, geçmiş dönemlerde dönüm başına 5-6 ton, hatta bazı durumlarda 10 tona kadar ulaşan hasat miktarları, günümüzde 1-2 ton seviyelerine gerilemiş durumda. Bu dramatik düşüşün temel nedenleri arasında toprak verimliliğinin azalması ve artan haşere sorunları öne çıkıyor. Özellikle beyaz sinek, tuta, kelebek ve kara kurt gibi zararlıların sebzelere verdiği hasar, ürünlerin gelişimini olumsuz etkiliyor. Benzer verim kayıplarının sadece karpuzda değil, bölgedeki domates ve fasulye üretiminde de gözlemlendiği ifade ediliyor.

Sadece biyolojik faktörler değil, sosyo-ekonomik değişimler de üretimi baltalıyor. Birçok üreticinin sağlık sorunları yaşaması veya tarım arazilerini kat karşılığı inşaat projelerine devretmesi, ekim alanlarının giderek küçülmesine yol açtı. Bu durum, Yalıncak karpuzunun ticari değerinden ziyade, artık daha çok kişisel tüketim amacıyla yetiştirilmesine neden oldu.

Hava koşulları nedeniyle bu yıl hasat sürecinin geciktiği belirtilirken, üreticiler emeklerinin karşılığını almakta zorlandıklarını ve yabani otlarla mücadelenin zorlaştığını dile getiriyorlar.

1 kaynak ve 6 yapılandırılmış olgu üzerinden hazırlanmış editoryal doğrulama özeti.

Trabzon'da Yalıncak karpuzu üretimi eski günleri arıyor

Tek dokunuşla tepkinizi paylaşın. Seçiminize yeniden basarsanız tepkiniz kaldırılır.

Konuyu görüntüleyenler

🔥 FLAŞ MAGAZİN

Ünlüler Dünyasında Bugün Neler Yaşandı?

Dedikodular • Flaş Haberler • Özel Röportajlar

📸
🎬
Hemen Keşfet →
Genel Chat
Yardım Kullanıcılar
  • Şu an sohbet eden bulunmuyor.
    Sohbette mesaj yok. Bir Merhaba demek istermisiniz?